Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Oklart ännu så länge hur långtidssjukskrivningarna påverkas

De långa sjukskrivningarna har minskat konstant i Västernorrland sedan 2004.
Effekten av den nya socialförsäkringen kommer inte att visa sig fullt ut förrän efter 2010.
– Det här är ganska tröga processer, säger Bertil Thorslund, analytiker på försäkringskassan.

Först sker en uppdämningseffekt, med en viss inbromsning av den pågående minskningen. Därefter kan de långa sjukskrivningarna bli färre, men detta märks i sådana fall först efter 2010. Så ser försäkringskassans prognos ut.

– Man ska komma i håg att först efter nyår som de nya reglerna börjar verka. Då får vi också se om vår analys stämmer, säger Bertil Thorslund.

Det är då försäkringskassan börjar pröva de långtidssjukskrivnas arbetsförmåga mot hela den reguljära arbetsmarknaden, inte bara den gamla arbetsgivaren.

För försäkringstagaren betyder det att sjukpenningen bara kan behållas om det finns en tydlig plan för återgång till arbete.

Ann-Christin Munther, områdeschef för försäkringskassan i Sundsvall, betonar den enskildes eget ansvar.

– Bara om vi gör den bedömningen att man sannolikt kan återgå till arbete hos sin arbetsgivare inom en bestämd tid kan man få behålla sin sjukpenning, säger hon.

Ann-Christin Munther betonar också arbetsförmedlingens som sjukvårdens roll. För landstinget Västernorrland väntar till exempel beslut i december om att gå med i regeringens rehabiliteringsgaranti.

En form av ackord där sjukvården får en viss ersättning av staten för varje patient som påbörjar rehabilitering.

Garantin gäller för de två stora grupperna sjukskrivna:

* Värk i nacke, axlar och rygg

* Psykiska besvär, som till exempel utbrändhet.