Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Oklart hur länge sjuåringarna var inlåsta på fritids

Personalen prickade av att alla barn hade hämtats, låste och gick därifrån.
Kvar på fritids var två sjuåriga flickor.
När första föräldern kom var det låst överallt och det blev panik.

Annons

Vid 17.00 kom första mamman till fritids som ska ha öppet till 17.30. Efter mycket letande hittade hon en lärare som var kvar och hjälpte till att låsa upp. När klockan var 17.20 kom Madelen Rosenlund för att hämta sin dotter Cassandra. Då var flickorna fortfarande borta.

– Självklart blev jag orolig, den andra mamman hade ju letat ett tag och var skärrad.

Fem minuter senare hittades flickorna lekande i "Hemvrån", ett rum de inte ska vara i.

– Det är många små rum och skrymslen på fritids och personalen borde se till att det är låst där barnen inte ska vara, säger Madelen Rosenlund.

Var ni rädda?

– Inte först när vi lekte. Men sedan gick jag ut och kollade när det inte var någon där och då blev vi rädda, säger Cassandra.

Blev du glad när mamma kom?

– Jaa.

Föräldrarna har nu skrivit ett brev till de högre tjänstemännen och politikerna där de kräver bättre rutiner på fritids. Som det varit hittills har ansvaret för att pricka av barnen när de hämtats legat på föräldrarna. Men föräldrar har glömt det och då har personalen prickat av barnen när de stängt för dagen.

Nu ska personalen ringa till föräldrarna om någon inte är avprickad när fritids ska stänga.

– Det är så lite personal, två stycken på 40 barn. På försommaren frågade jag en dag var Cassandra var när jag kom och personalen svarade inne. Men när jag kom in och frågade blev svaret ute, "hon kanske är i kojan". Det känns inte tryggt.

Föräldrarna vill också veta hur länge flickorna egentligen var ensamma utan någon tillsyn. Enligt rektorn rörde det sig om 20 minuter, men första mamman hade varit på plats i 25 minuter innan de hittades. När den sista i personalen gått hem har de inte fått veta.

Madelen Rosenlund tycker att det viktigaste nu är att rutinerna ses över och att det blir tillräckligt med personal på fritids. Inlåsningen hade kunnat undvikas om en riskanalys hade gjorts innan, då hade bristerna upptäckts. De vill ha svar på vad högre tjänstemän och politiker nu kan göra för att garantera barnens säkerhet.

– De kunde lika gärna ha försvunnit ute. Och på vägen utanför är det 70 kilometer i timmen fast det är en F-6-skola. Det borde de göra något åt.

Läs också: Barnen blev inlåsta