Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Oksanen: Den antisemitiska hydran måste vi besegra tillsammans

Antisemitismen är mänsklighetens äldsta och vidrigaste hydra. En rasism med många huvuden som återkommande i historien orsakar fasansfulla pogromer och förintelse av judar. I helgen slog ett av huvudena till mot en ungdomsfest vid synagogan i Göteborg. Molotovcocktails kastades av de tiotal personer som fanns på plats.

Tre personer har gripits efter attacken, som föregicks av en palestinsk demonstration i Malmö med 200 personer där hot om att skjuta judar och fram med knivarna uttalades. Demonstrationen utlyste också en intifada från Malmö med anledning av president Trumps beslut att flytta den amerikanska ambassaden till Jerusalem.

Ett av den antisemitiska hydrans huvud har kommit till Sverige de senaste årtiondena genom invandrare från Mellanöstern. Genom detta har Israel-Palestina-konflikten flyttat in i Sverige.

I rapporten ”Antisemitiska attityder och föreställningar i Sverige” 2006 från Forum för Levande historia konstateras att nästan 4 av 10 muslimer i Sverige har en hög grad av antisemitisk inställning.

Antisemitismen är också mer utbredd bland de som tagit ställning för Palestina. Men antisemitismen finns spridd i alla befolkningsgrupper, oavsett hur man bryter upp statistiken. Det kan noteras att av egna företagare så har 1 av 10 hög grad antisemitisk inställning. Lägst är andelen bland kvinnor och tjänstemän, här rör det sig om bara några procent.

Helgens attack fick de andra hydrornas huvuden att sprida hat och konspirationer. Bland antisemiter till vänster delades uppdateringar med konspirationsteorin att attacken i Göteborg inte hänt. Bland nazister framfördes hånanden om ”krokodiltårar” och konspirationsteorin om att attacken var riggad.

Ett problem i dagens debatt är att många vill förneka att antisemitismen är just en hydra. En del ”till höger” vill helst bara se den islamistiska antisemitismen och den till vänster, men blundar för eller vill förminska det nazistiska hotet. Medan en del ”till vänster” gärna fokuserar enbart på nazismen, men tittar bort när det handlar islamister eller företeelser i de egna leden.

För Sveriges judiska befolkning är helgens attack ingen isolerad händelse, och hotet kommer inte bara från ett håll. Som Svante Weyler, ordförande för Svenska kommittén mot antisemitism konstaterar på sin blogg tar ”antisemitismen i Sverige sig alltmer aggressiva och hotfulla uttryck”.

När nazistiska terrorsekten NMR demonstrerade i Göteborg i höstas pekades judar ut som förbrytare på plakaten. Nassarna ville också ursprungligen gå nära synagogan. Och tidigare under året gav den judiska församlingen i Umeå upp och lade ned sin verksamhet efter NMR:s hot och trakasserier.

I somras i Helsingborg betecknade en imam judar som ”apors och svins avkomma” och som ”muslimernas eviga fiender”. Vid en demonstration i staden, som riktade sig mot Israel, framfördes också antisemitiska budskap.

Hydran med de många huvuden finns inte bara i Sverige. I Ungern poserade en parlamentsledamot från regeringspartiet Fidesz i veckan på en bild med en slaktad gris med texten ”O VOLT A SOROS!!!” målad. En text som kan översättas med antingen ”Det var hans tur”, eller ”Det här var Soros”.

Just att illustrera judar som grisar eller svin är en gammal antisemitisk bild som går tillbaka många hundra år i historien. Och George Soros, mångmiljardären som ägnar sig åt demokratistöd genom ”The Open Society Foundation” är under attack från både den ungerska regeringen och från högerextremister världen över. Högerextrema Nya Tider, ökänd från Bok- och biblioteksmässan, skrev om Soros som ”Europas fiende nummer 1?”

Den ryska ambassaden i London har bland annat twittrat en antisemitisk bild där Europa målas upp som bestående av spargrisar, alltså judiska bankirer.

Den ryska propagandan av idag använder sig också av antisemitism. Den ryska ambassaden i London har bland annat twittrat en antisemitisk bild där Europa målas upp som bestående av spargrisar, alltså judiska bankirer. Och i Rysslands fall har antisemitisk propaganda långa och mörka anor.

1905 publicerades hetsskriften Sions vises protokoll som hävdade att det fanns en ”judisk världskonspiration”. För de tyska nazisterna blev protokollet ett av de viktigaste vapnen i propaganda trots att det redan 1921 kunde avslöjas som en ren förfalskning gjord av Ochranan, tsarens hemliga polis. Idag målas världskonspirationen ofta i termer av ”Bilderberggruppen” och just George Soros.

De många starka reaktionerna efter helgens attack i Göteborg och demonstrationen i Malmö är en bra början. Liksom de starka markeringar av solidaritet med synagogan som kommer från muslimska ledare. Förebyggande och bekämpning av antisemitismen måste ske från alla läger. Samtidigt måste kunskapen höjas, om historien och vilka grupper som sprider och hur de hänger samman. Vi har alla även ett ansvar för nolltolerans i vår egen närmiljö.

Därtill behöver skyddet för de judiska församlingarna förbättras och polisen tillföras mer resurser och kompetens att beivra brotten.

Det är en gammal sanning att steget från hatiska ord till hatbrott är kort. Vägen till försoning efter hatbrottet är både lång och svår.

Detta är en ledartext av Patrik Oksanen, som skriver om säkerhets- och försvarspolitik för flera av MittMedia-koncernens liberala och centerpartistiska ledarsidor. Oksanen är till vardags politisk redaktör för Hudiksvalls Tidning (c) samt för närvarande tf politisk redaktör på ÖP