Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Oksanen: En svensk tiger i onödan i EU-debatten

Ett återvunnet självförtroende, med vind i seglen. Ekonomin börjar snurra efter snart ett förlorat decennium.

När EU-kommissionens Jean-Claude Juncker talade i Sveriges största lagstiftande församling, Europaparlamentet i Strasbourg, om tillståndet i den Europeiska Unionen så var optimism ledordet. Juncker vill också se ett ”demokratiskt hopp framåt” och att EU ska utvecklas med en ”gemensam hastighet”.

Juncker föreslog att länder som inte är med i euron och bankunionen ska ta klivet in. Sverige står idag utanför. Dessutom bör vetorätten i skattefrågor och utrikespolitik begränsas menade Juncker. Också det är svårsålt i Sverige.

Idag har olika länder olika lösningar för en rad frågor, där man deltar i vissa samarbeten men inte i andra. Här är Euron som valuta bara ett exempel.

Det här brukar benämnas som ett EU i olika hastigheter, där fördelen är flexibilitet men nackdelen är de spänningar som uppstår med olika regelverk.

Fredrick Federley (C) var snabbt ute med en varning på sin Facebook:

”Här gäller det dock att ha en vaksamhet. Även om jag är stor EU-vän så löses inte allt bäst på Europeisk nivå och det som lär komma ut av samtal mellan Juncker, Merkel och Macron kommer att ligga i den riktningen.”

Även Christofer Fjellner (M) listade problem på twitter; allt från skatter till paneuropeiska valsedlar via socialpolitik.

Lättare att smälta i Junckers tal var att snabba på förhandlingarna med handelsavtal, istället för att dra alla avtal genom godkännande i ett 40-tal nationella och regionala parlamentet borde det istället räcka med de ”hålls informerade”. Junckers förslag om att slå samman EU-kommissionens och Europeiska Rådets ordförande skulle göra det tydligare för medborgarna om vem som håller i rodret, men också samla mer makt i en hand.

Men det mest talande intrycket av talet om tillståndet i Unionen är fortsatt hur frånvarande den europeiska debatten är i Sverige.

Junckers tal har fått få rubriker, och heller inte väckt någon omedelbar debatt utanför kretsen Europaparlamentariker och EU-intresserade.

Vad vill Sverige? Utan europeisk debatt formuleras aldrig heller en medveten politik om EU:s utveckling. Suveränitet i 21:a århundradet handlar framför allt om att ha en agendasättande makt på en stor marknad än något annat. Särskilt när alternativet är att agendan sätts av Kina eller Indien.

Den här brutala läxan håller britterna på att lära sig med Brexit, där ”ta tillbaka kontrollen” var ett mantra under folkomröstningsdebatten. Nu när skilsmässan närmar sig tvingas britterna bit för bit inse att storlek har också betydelse för inflytande. Och utan EU blir man svagare.

Lilla Sverige kan undvika att göra det brittiska misstaget. Men då behöver vi prata mer om EU och vad vi vill. Då kan vi påverka, inte bara EU utan resten av världen.

Och till sist, tre konkreta förslag för bättre EU-debatt i Sverige:

1) Att alla valda församlingar en gång per år har en europeisk linjedebatt kopplat till det egna verksamhetsfältet. Det betyder även för kommuner och regioner/landsting - där EU-lagstiftningen i högsta grad påverkar förutsättningarna för verksamheten.

2) Att Sveriges riksdag en gång per halvår har en partiledardebatt tillsammans med en Europaparlamentariker per parti som sitter i riksdagen där frågor Sverige/EU diskuteras.

3) Att public service bolagen inför antingen ett dagligt nyhetsprogram eller en tydlig sektion i befintligt nyhetsprogram med nyheter om EU.

Det är bara med mer kunskap vi kan få ett bättre samtal.

Detta är en ledartext av Patrik Oksanen, som skriver om säkerhets- och försvarspolitik för flera av MittMedia-koncernens liberala och centerpartistiska ledarsidor. Oksanen är till vardags politisk redaktör för Hudiksvalls Tidning (c) samt för närvarande tf politisk redaktör på ÖP.