Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Oksanen: Så stökig blir världen under 2018

Traditionsenligt tittar ledarsidan djupt ned i champagneglaset inför nyårsaftonen för att se om bubblorna kan säga något om det kommande året.

Läs om 2017: Det här året vill du inte att ledarsidan får rätt om

Läs om 2016: Utmaningarnas år

Och vad bubblorna säger om världen är att 2018 kommer att bli känt som ännu ett stökigt år. Kanske riktigt stökigt till och med.

När det gäller EU säger bubblorna att det blir mer av plågsamma och långdragna Brexitförhandlingar. Om förhandlingarna ska gå i mål avgörs om den brittiska regeringen kan bestämma sig vad den vill. Det var först i slutet av december 2017 som Theresa May började försöka öppna sin egen lilla Pandoras box genom att inleda diskussionen i en regering som består av bremainers och hårda brexiterare.

Macron och Merkel kommer få upp tempot igen mellan Paris och Berlin. Fördjupat samarbete för euroländerna kommer att bli ett tema under 2018. Samtidigt måste Polen bestämma sig för om man vill vara en västerländsk europeisk demokrati eller inte.

Om inte Polens nya premiärminister lyckas med konststycket att backa utan att reta upp sitt eget parti eller tappa ansiktet kan Warszawa undvika att ”artikel 7-förfarandet” börjar implementeras. Det är ett ”atombombsalternativ” som innebär att EU tar ifrån ett medlemsland rättigheter för att landet bryter mot EU:s värderingar.

Polska regeringen har också ett strategiskt val att göra, vill man försämra relationerna med sina europeiska vänner och allierade samtidigt som relationen till Moskva går ned i frysbox.

Polska regeringen har också ett strategiskt val att göra, vill man försämra relationerna med sina europeiska vänner och allierade samtidigt som relationen till Moskva går ned i frysbox. För det är vad våren 2018 kommer att innebära. Och här handlar det om en flygkrasch i Smolensk den 10 april 2010. Det var då som det polska regeringsplanet med 96 personer ombord störtade i dimman.

Ombord fanns bland annat Polens president Lech Kaczyński från Lag och Rättvisa, hans fru, en mängd parlamentariker, ekonomiska experter, kulturpersonligheter, kyrkliga ledare och stora delar av högsta militärledningen. De var på väg för en minneshögtid, 70 år sedan Katynmassakern då Stalin lät avrätta nästan 22 000 polska medborgare.

Lechs tvillingbror Jaroslaw är idag partiledare för Lag och Rättvisa, men sitter inte själv i regeringen. Han har hela tiden haft tesen att Ryssland ligger bakom flygolyckan och accepterade inte den första utredningen som angav pilotfel som orsak. En rad konspirationsteorier kring olyckan har också cirkulerat länge, även om det hittills inte framkommit några hårda bevis för fulspel.

Under våren väntas en ny polsk undersökning komma fram med slutsatser om olyckan. Utifrån antydningar som gjorts så är det ingen djärv gissning att den Ryska federationen kommer att pekas ut vilket kommer att orsaka permafrost i relationerna. Hur bevisfrågan ser ut kommer att vara en helt annan historia.

I USA kommer Republikens 45:e president att fortsätta att förflytta normalitet på ett sätt som på sikt är förödande för den amerikanska demokratin. Utredningarna kring rysk inblandning i valet kommer att krypa närmare Vita Huset, och hur tilltrasslat det blir kommer också påverkas av hur Trump själv agerar när pressen ökar. En dramatisk utveckling kan inte uteslutas.

USA är den svårförutsebara aktören i världspolitiken, med en försvagad president Trump bakom rodret.

Vi kan också förvänta oss lagstiftningsinitiativ för att sätta press på eller rent av reglera de sociala mediejättarnas verksamhet i USA, det är en direkt följd av vad som kommit fram ur kongressförhören om rysk inblandning.

USA är den svårförutsebara aktören i världspolitiken, med en försvagad president Trump bakom rodret. Här finns risker under året både med Nordkorea och Iran. Samtidigt växer Kina i styrka.

I Ryssland kommer Vladimir Putin bli omvald till president. Valdeltagandet kommer att bli runt 70 procent och Putin själv kommer att få 70 procent av rösterna. Det resultatet är beställt av presidentadministrationen i Kreml till Rysslands regioner. Valet hålls också på årsdagen av den olagliga annekteringen av Krim för fyra år sedan.

Ryssland kommer att fortsätta sin inslagna konfliktväg med väst. Sedan Wilhelm Agrell gissade på ca 16 procents krigsrisk med Ryssland hösten 2016 så har inte utvecklingen direkt gått åt rätt håll.

Störst är dock risken för utökad konflikt i Ukraina.

Det finns ingen fred i sikte i östra delarna av landet, snarare är signalerna nu i december att Ryssland vridit upp temperaturen och ökat krigsaktiviteterna som leder till dagliga ukrainska förluster i döda och skadade. Tyvärr gör kriget att den demokratiska utvecklingen i Ukraina också går åt fel håll.

På andra håll i världen ser vi en ökande tendens till krig och fler misslyckade stater som Venezuela och Jemen, vilket kommer bidra till att flyktingkrisen inte försvinner samtidigt som migrationstrycket består.

USA tillbakadragande från klimatavtalet i Paris kommer samtidigt som nya värmerekord slås. Det kommer att kräva både tur och oerhört hårt arbete från näringsliv, civilsamhälle och andra stater för att klara målet på två grader. Det ser minst sagt dystert ut, tiden är knapp och tempot för lågt. Förhoppningen ligger på banbrytande teknologi och att de goda exemplen blir inspirerande förtrupp till stordåd.

Ozonhålet över Antarktis är det minsta sedan 1988.

Känner du dig dyster? Det finns mycket mänskligheten gör bra. Forbes listade före jul 20 saker som får dig att känna dig bättre inför 2018…här är några:

WHO har ett nytt vaccin som kan göra slut på kolera, den sjukdom dödat flest genom historien.

Ozonhålet över Antarktis är det minsta sedan 1988.

Dödligheten i cancer sjunker, i USA med 25% senaste kvartsseklet.

Antalet döda i AIDS har halverats sedan 2005.

Antalet dödsfall i TBC har sjunkit med 37%

Chile har fått den största privata landdonationen någonsin avsatt 11 miljoner hektar till nationalpark i Patagonien.

En provins i Pakistan har planterat en miljard träd på två år som ett svar på översvämningar.

1,2 miljarder människor har fått elektricitet de senaste 16 åren.

Antalet som lever under fattigdomsgränsen har halverats i Kina sedan 2010.

Så mänskligheten fortsätter göra fantastiska saker. Även i dystra stunder finns det alltid skäl att göra sitt bästa för en bättre morgondag.

Detta är en ledartext av Patrik Oksanen, som skriver om säkerhets- och försvarspolitik för flera av MittMedia-koncernens liberala och centerpartistiska ledarsidor. Oksanen är till vardags politisk redaktör för Hudiksvalls Tidning (c).

Intresserad av Säkerhetspolitik? Missa inte Podd 72! Podden handlar om att vara redo, om kriser, katastrofer, prepping, säkerhetspolitik och informationskrig. Finns att ladda ned på iTunes och Acast.

#31 En vitbok för ett nytt totalförsvar

#30 Finland 100 år: Okänd soldat och samtal med Ylva Grüne på Hotell Kämp

#29 The fight for justice with Bill Browder

#28 A dangerous time - with Pomerantsev & Silverman

#27 Hesa Fredrik som skrek vid fel tillfälle

#26 Federley om cyberhotet: "Vi är som en sittande anka som väntar på att bli skjuten"

#25 John R Schindler: "Trump has a childs understanding of American government"

#24 De finlandsfrivilligas minnesdag

#23 ÖB om pengarna, veteranerna, Aurora-17 och året som gick

#22 Målkonflikten kring resiliens - samtal med Helena Lindberg på MSB

#21 Uppsnack inför #FoFRK - totalförsvar, psykförsvar och bussresa i Polen

#20 Finland fyller 100 år i en utmanande tid

#19 Trump blir den fria världens ledare, kommer vintern nu?

#18 Missilsköld, ny ubåt och bussresa i Polen

#17 Finland´s FM Soini: "They know we will defend ourserselves like tigers and lions together"

#16 Security in the Baltic Sea region - a podcast with Edward Lucas

#15 "Lögn och förbannad dikt", samtal med försvarsministern om informationskriget

#14 Återvunnen självständighet firar 25 år och gasledningen som delar Europa

#13 kl 07:58 kom explosionen

#12 Brexitspecial 2 - Och nu då, vad hände och varför?

#11 Brexitspecial - inför omröstningen

#9 Fem år sen Fukushima, alver mot troll och dina preppingfrågor

#8 Preppa för Sportlovskyla, kulturen i säkerhetsdoktrinen & Lars Wilderäng

#7 Maskrosrötter, fredsförsök i Syrien och hur Ryssland trollar litvinenkorapporten

#6 På FoFRK del 3: "ÖB lovar försöka stoppa Bergsjös anfall, finländska myter och energiplanering för krig"

#5: Från FoFRK del 2:"Sveriges förmåga får betyg, MSB:s GD och kvällspressens utsända"

#4: Från FoFRK 1: "En Skipper, en stjärnförfattare och en civil krishantering"

#3: Medborgaransvaret i Kris, Ryssland och besök på skräckhotellet

# 2: Så fixar du strömavbrottet & kan det bli krig på Balkan?

#1: Preppa med barn och Svarta svanar