Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Okunnig insändare om hbtq – Pride handlar om lika rättigheter

Med anledning av Ulrica Nybergs insändare "Pride får inte hatarna att sluta trakassera – tvärtom".

Det är du, Ulrica Nyberg, som inte förstår och som tolkar fel. Låt det vara alldeles tydligt och klart!

Om homosexuella och alla andra hbtq-personer hade samma rättigheter och förmåner som du och jag, då skulle jag kanske hålla med dig. Men bara kanske, för det finns trots allt en historia också, och den får vi aldrig glömma.

Trots att vi skriver 2017, så har inte alla dessa personer, dessa människor, samma rättigheter och samma förmåner som vi heterosexuella. Och det trots en lång och tuff kamp. De diskrimineras och kränks varje dag, varje timme.

Läs även: Nu har vi väl sexat färdigt vad gäller den offentliga scenen?

Det verkar du, Ulrica Nyberg, helt ha missat. Eller så tycker du bara att det räcker som det är. De ska inte ha samma rättigheter och förmåner. Eller kanske du tycker att de ska verka i det tysta, inte synas så mycket, inte märkas. Kan de inte gå den diplomatiska vägen? Man gör det också, naturligtvis. Det pågår lobbying och politisk, diplomatisk påverkan hela tiden. Men Pride är också något annat.

Pride är ett segertåg och ett kamptåg på samma gång. Det handlar om rättigheter man lyckats förvärva och rättigheter som man vill ha. Det handlar om rätten att vara den man är och vara stolt över det. Men varför i det offentliga rummet, undrar du? Eller rättare sagt, förfäras du över.

Läs även: Homosexuell: Jag känner mig kvävd i Sundsvall – trött på dryga kommentarer och det tysta hatet

Rasister frågade samma sak när svarta demonstrerade och gick i sina tåg. Varför måste de synas? Det var en av huvudfrågorna. Men svaret är enkelt. Om man inte syns finns man inte. Så du har rätt i att Pride är till för att visa upp sig, men du har helt fel i vilket syfte man gör det.

Du vill att de helst av allt inte ska synas och höras i det offentliga rummet. Är det för att då kanske du kan inbilla dig att de inte heller finns? Men de finns. Och de kommer alltid att finnas. Och du borde vara glad över det.

Läs även: Våga se hedersförtrycket mot hbtq-personer – en fråga om liv eller död

Man kan alltid diskutera gränser och villkor. Men så länge man inte skadar någon, sårar någon, så varför ska vi diskutera det? Istället borde vi diskutera rättigheter och förmåner. Varför inte prata om rättvisa och jämlikhet i stället? Att alla människor ska behandlas lika. Att alla ska ha samma rätt.

Det är ett brott mot vår demokrati att försöka tysta människor som slåss för sina rättigheter. Det finns andra, som verkligen bryter lagen, som vi istället borde tysta ner och förbjuda.

Läs även: Vi måste stå upp för allas rätt till sin egen kropp

Jag är fortfarande förvånad över din okunnighet. Du har läst sociologi. Du är kristen. Ändå verkar du inte kunna något alls om de här människornas kamp och historia. Och som kristen borde du öppna din famn och ta emot dem, som de är. Du borde också gå i Pride-tåget och kämpa för dem. Istället vill du tysta och gömma dem. Fy!

Och det handlar inte alls om att jag missförstår dig. Det är du som inte förstår.

Peder Forsberg

Fd verksamhetsansvarig för diskrimineringsbyrån i Västernorrland och Jämtland

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Läs även: Så ska kompetensen kring hbtq-frågor stärkas i Sundvall

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel