Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Okunskap i insändare – Israel är över tid Mellanösterns enda stabila demokrati

Med anledning av Oliva Saads, Sundsvalls Palestinagrupp, insändare Därför bör vi alla bojkotta årets Eurovision Song Contest.

Upprepar man en lögn tillräckligt många gånger så blir det en sanning. Jag påstår att denna insändare innehöll nästan bara lögner. Jag anser att om man inte vet något så ska man hålla tyst.

1. Vad palestinierna gjorde vid stängslet berättade hon inte. Det finns på film att se vad de gjorde och hur de uppförde sig.

2. Varför Israel släpper ner bomber berättade hon inte. Palestinierna skjuter ofta bomber in i Israel. Det är lätt att ta reda på.

3. Vad apartheid betyder vet hon inte, eftersom det finns massor av palestinier som bor innanför Israels gränser.

4. Vad ungdomarna hade gjort för att arresteras berättar hon inte. De uppför sig hotfullt och är beväpnade, är långt ifrån ofarliga när de terroriserar judarna.

Anledningen att Israel sätter upp murar är ju bara för att skydda sig mot terrorism från palestinierna, det är logiskt anser jag.

Under lång tid har vänsterföreträdare i politik och medier förmedlat en bild av Israel som inte bara är obalanserad, utan också osann.

I demokratiindexet, som totalt omfattar 167 länder, återfinns Israel på plats 30.

I botten av indexet återfinns länder som Saudiarabien, Iran, Syrien och Jemen. De palestinska områdena återfinns på plats 109, långt ifrån definitionen av demokrati.

Israels betyg har trendmässigt förbättrats de senaste tio åren. Andra länder i regionen, exempelvis Turkiet, Syrien, Iran, Libanon och palestinska områden går i rakt motsatt riktning.

Länderna i Mellanöstern har överlag låga betyg och definieras som ”ofria”. Iran tilldelas en etta, Saudiarabien, Turkiet och Syrien får betyget noll.

Andra välrenommerade underlag och instrument för att utvärdera och jämföra demokratins ställning i världen är årsrapporterna från The Economist Intelligence Unit samt det politiskt oberoende forskningsinstitutet Freedom House. Dessa rapporter har stor spridning, inte minst i forskarvärlden, och omfattar skiftande aspekter av demokratin.

Med 79 poäng av 100 möjliga når Israel även hos Freedom House den högsta nivån och definieras som ”fritt”. I övriga delar av Mellanöstern och Nordafrika är det endast Tunisien som når upp till samma definition, medan exempelvis Turkiet, Egypten och palestinska områden får det sämsta omdömet; ”icke fritt”. Libanon och Jordanien får betyget ”delvis fritt”.

En sammanfattande bedömning är att Israel över tid är Mellanösterns enda stabila demokrati – landet har länge varit ledande när det gäller demokratiska reformer och respekt för mänskliga rättigheter. I en svårt sargad region där några av världens mest auktoritära regimer styr och där den dystra trenden är att demokratin försvagas, är detta en enastående utveckling.

Dessa fakta om demokrati har hämtats från Aftonbladet och Lars Adaktussons debattartikel 23 januari 2019 (Lars Adaktusson, riksdagsledamot och utrikespolitisk talesperson och före detta EU-parlamentariker).

PE

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel