Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Okunskapen är livsfarlig

Annons

Hon har tagit insulin 10 000 gånger, blodsocker 10 000 gånger, alltid fått tänka på maten, försökt undvika mycket av det barn älskar, blivit skakis och påverkad 1 000 gånger, och krampat på natten. Men: ”Hon har väl ätit för mycket sötsaker", "har väl inte rört på sig tillräckligt", "barndiabetes växer väl bort", "stick vänjer man sig vid" Och "de kan ju äta vad som helst, leva som alla andra." Och "man får sköta sig så går det bra, annars får man skylla sig själv."

■■ Här hittar du fler insändare och debattartiklar.

Många förskolor och skolor tar diabetes på allvar, satsar på personal som får lära sig, men inte alla. Barn med diabetes är olika. Man måste känna igen det enskilda barnets symtom, hur snabbt blodsockret svänger, hur insulindoser ska justeras. Men när föräldrar följer med till förskolan för att vårda (!) sitt nyinsjuknade barn parallellt med att personalen lär sig, så tolkar Försäkringskassan det som att föräldrarna inte "vårdar sitt sjuka barn", utan endast undervisar personal, med den befängda slutsatsen att VAB inte gäller. Föräldrarna får ta semester, samtidigt som VAB, oftast för lätta åkommor, slår rekord.

Samhällets oförstånd bidrar till bördan. Nyligen visade en doktorsavhandling att cirka 40 procent av diabetesbarns mammor uppfyller kriterierna för utbrändhet på grund av ständig oro, störd sömn, och att alltid behöva ta ställning till mat, aktivitet, blodsocker och insulindoser, dygn efter dygn.

Människor utanför familjen förstår inte. Och media späder på okunskapen: "Jag kan äta ett kilo glass utan problem" var den feta rubriken i Metro. En ung kille med diabetes berättade visserligen om sin oro, men ville vara som alla andra. Och bidrar till okunskapen genom att hävda att man "lever normalt", vilket är lögn, eller kan leda till katastrof. Okunskapen är livsfarlig. Diagnos ställs för sent, akuta livsfarliga diabeteskomplikationer sköts fel, och familjer och patienter får inte stöd.

I Sverige är typ 1 diabetes den vanligaste kroniska livshotande sjukdomen som drabbar barn och ungdomar. Det är tre gånger vanligare än exempelvis alla cancersjukdomar hos barn. Orsaken är en gåta. Trots intensiv behandling varje dag drabbas många av livsfarliga, ibland invalidiserande och rentav dödande komplikationer.

2014 fick Barncancerfonden in 275 miljoner kronor, vilket är bra. Men barndiabetesfonden fick in 10 miljoner kronor.

Okunskapen om diabetes är stor.

Johnny Ludvigsson

Senior Professor of Pediatrics

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel