Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Oliver har somnat in men kampen mot cancern fortsätter

Under onsdagseftermiddagen somnade Oliver Byström in. Cancerns spridning gick inte att hejda.

Trots att han bara blev 15 år hann han uträtta mycket för många, och än är kampen inte över. Den 23 september hålls galan Fuck Cancer på Pipeline.

– Han levde på sina premisser ända fram till slutet, säger Olivers mamma Anna-Maria Byström.

Annons

På Facebook skriver en släkting om den musikintresserade Sundsvallskillen: "Älskade Oliver kämpade in i det sista, nu behöver han inte lida mer. Med sina närmast anhöriga omkring sig och Volbeat i högtalarna kände han sig trygg och kunde till slut somna in. Älskade unge, varför? Fuck Cancer..."

– Han fick somna in hemma i lugn och ro. Hela familjen var samlad och han väntade tills även hans gammelfarmor hade hunnit komma, säger Anna-Maria Byström.

I går vajade flaggan på halv stång utanför Höglundaskolan och på ett minnesbord hade det senaste skolfotot på Oliver placerats intill ett par levande ljus och en kondoleansbok. På skolan beskrivs Oliver som en go kille med luggen framför ögonen.

– Han var lugn, snäll och omtänksam och han gav gärna lite extra av sig själv om det kunde få någon annan att må bra, säger Anna-Maria Byström.

Många lokala artister kommer att uppträda på Pipeline under Fuck Cancer-galan och ett flertal konstnärer har skänkt verk till auktionen. Behållningen går oavkortat till Barncancerfonden.

På arrangemangets Facebook-sida framgår det att ett tusental personer planerar att delta och på Barncancerfondens hemsida kan man se hur pengarna tickar in. Omkring 73 000 kronor har samlats in sedan mitten av juli.

Oliver fick i somras det första Göran Melin-stipendiet i form av en speldator och insamlingen startades i syfte att göra livet lite lättare på avdelningen där Oliver vistades. På Barncancerfondens sida skriver familjen att de har insett hur ovärderliga organisationens insatser är. "Både när det gäller forskning och utbildning, men framför allt det stöd vi får från Barncancerföreningen Norra". Många skänkte pengar direkt till Oliver, men snart fick insamlingen en ny inriktning för att pengarna skulle komma fler till del.

Med exemplets makt ville Oliver Byström rikta fokus på en sjukdom som allt oftare kan botas, men som fortfarande kan vara för svår för sjukvården att hantera.

– Insamlingen var viktig för honom. Den fick honom att känna att han kunde göra skillnad, säger Anna-Maria Byström.

Här kan man läsa om Oliver Byströms insamling: www.barncancerfonden.se/Gavor-Bidrag/Egen-insamling/Insamlingar/Oliver-Bystroms-insamling/

Annons