Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Olle Öhman har avlidit

Olle Öhman, Sundsvall, har avlidit i en ålder av 91 år. Närmast sörjande är makan Maj, barnen, barnbarnen och barnbarnsbarnen.

Annons

När Olle var ett år gammal hamnade han som fosterbarn hos en underbar familj på Skönsmon.

Som sexåring återfanns han på vandring för att se kriget i Ådalen. Han fortsatte med sin nyfikenhet och uppfinningsrikedom. Han uppfann, bland annat, och tillverkade en radio som han hade på sin cykel i en John Bull rep.ask, en så kallad kristallmottagare. Han tillverkade sedan raketbränsle av kemikalier som han köpt på färghandeln och när huset fattade eld var det nära att han brann inne, det var inte så bra, elden kunde dock släckas snabbt.

Under Olles långa liv förändrades och inträffade mycket. Han gjorde värnplikten i Kallas som chaufför åt höga militärer, som von Porat. Det var under det sista året av andra världskriget. Han fick bland annat vara med när engelsmännen nöd­landade på en myr i Norrbotten, efter att ha varit med vid slaget om Tirpits ett slag som förorsakade att Tyskland mer eller mindre förlorade kriget, då tog han hand om viktig utrustning som säkrades.

Olle var aldrig rädd för att kasta sig in i nya äventyr, efter kriget arbetade han på ”sjön”, dels som elektriker och sedan som maskinist på oljetankers och fick då tillfälle att se världen.

Slutligen hamnade han i Västerbotten där han startade firma, samma år gifte han sig, året var 1954. Tillsammans med sin fru Maj drev han firman, som hette Öhmans Bilelektriska.

Efter att kraftverket i Storuman slutförts, flyttade han med firma och familj till Sundsvall, tillbaka till rötterna. Hans företag finns än i dag heter firman Öhmans Bil AB. Numera är det en av hans döttrar och hennes man och fyra av Olles barnbarn som driver företaget.

Olle somnade in i sitt hem den 25 oktober efter en tids sjukdom. Han blev 91 år.

Han sörjs av familjen med Maj, barnen, barnbarnen och barnbarnsbarnen.

Familjen