Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Olofsson har redan OS i sikte

Anna Carin Olofsson födde lille Liam i juni.
Men någon lång mammaledighet har OS-mästarinnan i skidskytte inte kostat på sig.
– Det känns otroligt bra just nu. Jag ser verkligen fram emot världscuppremiären, säger hon.

Förra säsongen blev rejält omtumlande för svenskt skidskyttes stora affischnamn. Bomben briserade mitt under uppladdningen inför VM i Östersund – det stora svenska medaljhoppet väntade barn.

Av förståeliga skäl orkade Anna Carin Olofsson inte leva upp till förväntningarna – hon blev dessutom förkyld och fick dra sig tillbaka från Östersund utan VM-medalj.

Men hårdträningen har fortsatt.

– Jag brukar i normala fall vila helt från all träning i april, men i år så fortsatte jag att träna på så gott det gick när magen växte sig allt större, berättar 35-åringen inför premiärtävlingarna i Östersund i veckan.

Sonen Liam hann dessutom knappt se dagens ljus förrän hans mamma var ute på löprundorna och skidade runt på rullskidorna.

– Efter en månad var jag uppe i samma intensitet i träningen som jag hade varit utan barnafödsel. Det som blivit mest lidande är nog skyttet eftersom det var svårt att träna liggande skytte när magen var i vägen, säger Olofsson med ett stort leende.

Det är sällan som hon sett så avspänd ut inför en viktig tävling.

– Det är egentligen lite märkligt eftersom jag aldrig känt mig så spänd och nervös inför en tävling. Jag har ju ingen aning om hur lag ligger till formmässigt.

Men landslagskompisen Helena Jonsson ger lugnande besked.

– Anna Carin är lika stark som vanligt. Det går undan rejält på skidorna.

Den svenska skidskyttedrottningen själv vet dock inte hur högt hon vågar sätta målsättningarna.

– Jag är rätt nöjd om jag kommer bland de 15 bästa i ett lopp i säsongsupptakten. Det finns ingen tanke just nu på att sikta på att vinna den totala världscupen, men visst vill jag vara med och kriga om pallplatserna så ofta det går.

Det riktigt stora målet ligger ett år framåt i tiden.

– Siktet är inställt på OS nästa vinter, då ska jag försöka försvara mitt OS-guld från Turin, säger Olofsson.