Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Olsson vann familjeracet

Veronica Smedh kom på 22 plats i gårdagens storslalomtävling i amerikanska Aspen.
Bästa svenska blev Maria Pietilä-Holmner, på sjätte plats – men med den placeringen förlorade hon ändå familjekampen. Pojkvännen Hans Olsson gjorde nämligen ett kanonstörtlopp i Lake Louise.

Strax före sitt andra åk i Aspens storslalomtävling nåddes Pietilä-Holmner av beskedet, att Hans åkt in på en andra plats i Lake Louise. Andraplatsen blev sedan till en tredjeplats, men ändå: placeringen är den bästa en svensk herråkare någonsin tagit i störtlopp.

– För fasen, vad kul. Jag började nästan gråta när jag hörde hur det gick för honom. Jag fick försöka koppla bort det under mitt åk, sade hon.

Pietilä Holmner låg fyra efter det första åket efter riktig bra åkning under de snöiga och tuffa förhållandena i backen.

Andra åket började bra, hon var snabb vid första mellantiden innan hon mer eller mindre fick ett tvärstopp.

– Jag fastnade i en käpp. Jag gav i alla fall järnet, och då kan sådant hända. Det kändes bra annars och jag får vara nöjd med att komma sexa efter en sådan miss, sade hon efter några väl valda svordomar.

Samtidigt gladde hon sig åt pojkvännens framfart.

Hans Olsson hade tidigt startnummer, fem, och efter tio åkare låg han på en andra plats – något som höll sig ända till Carlo Janka med startlapp 65 lyckades peta sig emellan Olsson och segraren Peter Fill, Italien.

Tredjeplatsen är ändå en superskräll.

– Det är otroligt stort för oss, sade Anders Sundqvist, en mycket glad landslagschef.

Olssons placering är det bästa svenska resultatet någonsin i ett världscupstörtlopp. För drygt tretton år sedan slog Fredrik Nyberg till med en femteplats i Vails störtlopp. Hans Olsson själv har aldrig tidigare varit på pallen i världscupen, som bäst har han varit fyra i superkombination och elva i störtlopp.

Bakom familjen Pietilä-Holmner-Olsson gick det sämre.

Patrik Järbyn, tillbaka efter skadeuppehållet, kom inte ens bland de 50 bästa i Lake Louise medan Anja Pärson hade problem med den isiga backen i Aspen.

Pärson var över 3,5 sekunder efter segraren Tessa Worley, Frankrike.

– Det är precis så tufft som det brukar vara här i Aspen. Jag gjorde en bra övre del men i nedre delen när det blev isigt blev jag lite tveksam och vågade inte riktigt, sade Pärson till TT efter det första åket.

I andra tappade hon ytterligare tid och fick nöja sig med en delad 20:e plats.