Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Olyckan på Bergsåkers travbana anmäldes inte – företag döms till böter

En olycka där en häst skadades allvarligt och en inblandad person fick hjärnskakning på Bergsåkers travbana hösten 2015 anmäldes inte till Arbetsmiljöverket.
Nu har tingsrätten i en dom konstaterat att arbetsgivaren bröt mot arbetsmiljölagen och företaget döms till att betala en företagsbot på 25 000 kronor.

I början av november 2015 inträffade en olycka på Bergsåkers travbana där en häst blev skrämd av en lastbil på stallbacken.

Läs också: Olycka på Bergsåker - kusken i chock - hästen opereras för allvarliga skador

Hästen vände sig om och sulkyn där en lärling satt tippade och lärlingen kastades av. Hästen skenade i full galopp med vagnen mellan benen och blev svårt skadad.

Läs också: Bergsåkerstränaren i tingsrätten: "En rad olyckliga omständigheter

Lärlingen fick en hjärnskakning och blev sjukskriven en vecka.

Enligt arbetsmiljölagen ska en arbetsgivare utan dröjsmål underrätta Arbetsmiljöverket om tillbud som inneburit allvarlig fara för liv och hälsa.

Händelsen i november för två år sedan anmäldes inte. Enligt en dom från tingsrätten ansåg arbetsgivaren inte att det var frågan om en anmälningspliktig händelse och att företaget därför inte brutit mot arbetsmiljölagen.

Tingsrätten konstaterar i sin dom att det varit fråga om ett tillbud som inneburit fara för liv och hälsa. Detta då det tydligt framkommit att hästen drabbats av allvarliga skador och att personen som kastades ur sulkyn kunde ha skadats ännu allvarligare. Händelsen skulle därför skulle ha anmälts till Arbetsmiljöverket utan dröjsmål.

Arbetsgivaren har nu dömts av tingsrätten till att betala 25 000 kronor i företagsbot.

Läs också: Efter olyckan på Bergsåker – så mår hästen i dag: "Inte jättekul"