Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Om alla kriminella bara håller sig inne

Grannarna ovanpå har tränat riverdance på sportlovet. Här under har vi mest ägnat oss åt e-sport med enstaka utflykter till biograf, affär eller smältande snöhögar.

Jag har sett The Revenant, en äventyrlig allegori för livet, vilket är en djävulsk kamp, en lång rad prövningar, där de korta ljusglimtarna fungerar som bränsle när det är som allra jobbigast, som när du förlorar människor du älskar. Så småningom förlorar du också dig själv. Först sinnet, antingen i sjukdom eller för att du sviker dina ideal, sedan kroppen. Och så är det slut.

Tack och lov var kameraarbetet och klippningen mer inspirerande. Där fanns visst hopp.

Veckans fot i munnen kom från polisen i Östersund, för visst var det klumpigt att uppmana just kvinnor att hålla sig inne på grund av risk för våldsbrott. Potentiella brottsoffer tvingas ju alltid, oavsett kön, förhålla sig till brottslingar.

Det fungerar tyvärr dåligt att uppmana biltjuvar, rånare och våldtäktshen att hålla sig inne. Det skulle så klart vara det bästa, men i väntan på den utopin är det vi andra som tvingas inskränka vår frihet på ett eller annat sätt. Jag hatar det, jag har alltid hatat att rätta mig efter de som gör ont eller fuskar, men jag har tvingats leva på det sättet i hela mitt liv och ser inget slut på det.

Kanske kunde den jämtländska konstapeln ha sagt så här i stället:

"Ni som håller er till lagar och regler, var beredda på besvikelse, för ni kommer att drabbas av människor som inte gör det. För all del kedja fast cykeln, lås bilen, lämna inga värdesaker synliga, installera larm på huset, säkerhetslås på lägenhetsdörren, passa er för buset på stan på nätterna, men kom ihåg att ingen ändå går säker i den här jävla världen. Se och lär av The Revenant!"

Eller så kunde polisen förstås ha valt att inte säga någonting alls om hur allmänheten ska bete sig i förhållande till risken att drabbas av kriminella, utan bara beskrivit läget och låtit oss dra våra egna slutsatser. Vi vet ju allt om det där redan. Och så länge vi lyckas hålla huvudet kallt vet vi också att riskerna att drabbas tack och lov är ganska små.

Håkan Norberg