Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Om skrivandets vånda

Lunchteater på Svea: I stånd till allt
Av och med Åsa Karlin och Tess Paulsen, Besatta Teatern, Stockholm

Låt konsten vara fri. Bry dig inte om klichéerna utan våga gå utanför den så kallade boxen. Det är sensmoralen av revymusikalen "I stånd till allt" som stod på lunchteaterns program på torsdagen.

RECENSION Besatta Teatern är namnet på en ambulerande teater bestående av Åsa Karlin och Tess Paulsen, skådespelare med över 25 års erfarenhet vardera inom teater, film och TV. Dessa två rutinerade allkonstnärer från Stockholm skapar gemensamma föreställningar med mycket humor och ironi med kvinnliga och ofta historiska förtecken.

"I stånd till allt" är en komprimerad revymusikal som cirkulerar kring skrivandets vånda. Kattis (Tess Paulsen) är en kvinna med trist kontorsjobb som fått en deckarskrivarkurs i present av sin man. Lediga torsdagar sitter hon hemma och försöker skriva den perfekta deckaren.

Hon dagdrömmer och som bollplank har hon diverse drömfigurer, spelade av Åsa Karlin. Kattis kör fast i deckargenrens alla klichéer. Hon söker nya vägar men har hela tiden svårt att komma utanför det traditionellt fyrkantiga tänkandet. Mitt i skrivarprocessen blir hon ofta avbruten av sin dotter som ringer. De "kreativa pauserna" gör inte skapandet lättare.

Kattis blir aldrig någon deckardrottning. Åtminstone inte på det sätt hon hade tänkt sig. Hon märker mer och mer hur viktigt det är att vara fri i skrivandet, att inte bry sig om vad andra tycker utan skapa med hjärtat.

Föreställningen spelas i ett rappt tempo kryddat med sång, musik och en snyggt berättande koreografi. Scenografin är sparsmakad och alla byten och skiften sker i farten. Här finns många roliga scenlösningar i det lilla formatet. Allt görs så exakt och ändå avslappnat att publiken accepterar allt och är helt med på noterna.

Åsa och Tess är mycket samspelta i föreställningen som turnerat i några år. Det är driv i berättelsen som tar historiska avstamp i allt från gangsterkrig till Karin Månsdotters liv och leverne.