Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Om vi startar upproret #utforsakrad – lyssnar ni då?

Lite äntligen ser den stora massan på vilket sätt vi i gott syfte kan använda våra sociala medier. Ingen har väl undgått den massiva publicitet olika #-kampanjer medfört bara de senaste veckorna. #metoo som startade med en Hollywoodstjärnas uttalande om sexuella trakasserier, #tystnadtagning där 703 skådespelare berättar om sexuella övergrepp och andra kränkningar och nu senast #deadline där över 4 000 kvinnliga journalister sluter upp i gemensam sak och lyfter ungefär samma ämne. Jag kan på något vis inte släppa tanken på vad som egentligen hänt, på den fantastiska genomslagskraften sociala sammanslutningar kan ge.

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Som en helt vanlig människa och kurator vid en vårdcentral vill jag ändå leka med tanken att de jag möter dagligen tillhörde en mer publik grupp av människor, tanken är fri och jag ger er ett exempel.

Tänk nu att Mikael Persbrandt drabbas av en total utmattning. Säg att han kört på i högt tempo, jobbat supermycket med flera olika produktioner parallellt och därtill hämtat och lämnat barn och varit den där starke mannen med middagsbestyr och vardagshandling som backar upp sin kärlek mitt i hennes karriär. Han kollapsar och blir sjukskriven.

För Plus-kunder: Från våldtäktsanklagad Hollywoodproducent till journalisterna i länet – så hänger uppropen ihop

Eller tänk om vår helt fantastiska Alicia Vikander tragiskt är med om en olycka. Hon halkar vid en filminspelning, faller så tokigt att hon får en blödning på hjärnan, tappar både tal och funktion i sin ena kroppshalva och blir sjukskriven.

180 dagar senare fattar Försäkringskassan nytt beslut. Mikael Persbrandt får en förlängning på sin sjukskrivning då det finns en hög sannolikhet att han kan återgå till sin arbetsgivare före dag 366. Alicia däremot visar dessvärre tecken på bestående skador vilket medför att Alicias minne inte fungerar som tidigare. Ett arbete som skådespelare där hon måste memorera manus samtidigt som hon koncentrerar sig på sin karaktär är uteslutet. Det finns naturligtvis säkert något annat arbete på arbetsmarknaden där hon inte behöver minnas manus, och då hennes färdigheter efter 180 dagar ska ställas mot hela arbetsmarknaden så får Alicia avslag på sin sjukskrivning.

För Plus-kunder: Folk kan bli sjukare av Försäkringskassans tuffa sjukregler: "Kan innebära hinder för lyckad rehabilitering"

Försäkringskassan har bland annat i sitt uppdrag att minska antalet sjukskrivningar. Det kan man göra på olika sätt, under olika lång tid och med olika bestående resultat. 2014 var 86 000 personer utförsäkrade, i dag är det betydligt fler. Jag vet inte vem jag ska få svar av, vad vi saknar vi som möter dessa människor, vilken kompetens saknar vi? Våra doktorer har lång utbildning och lång erfarenhet, själv är jag utbildad kurator som tidigare arbetat med att bedöma arbetsförmågor, även på Arbetsförmedlingen.

Föreningen solrosupproret.se driver sin kamp. De har varit verksamma i flera år men jag har missat dem, tyvärr. Behövs det fler offentliga personer som reagerar, för alla blir väl behandlade på samma vis. Eller är det själva #:en det sitter i? Kan det räcka att byta #mänskligareFK till #utforsakrad eller kanske #syndfordig?

Monica Å Bergström

SELMA Kommunikationsbyrå

Läs mer om #metoo:

Tusentals journalister i upprop mot övergrepp och sexism – här är deras vittnesmål

Över 2000 kvinnor inom idrotten i upprop mot sexism och övergrepp

Debatt: Jag är en vit man som skriver om #MeToo – ska även jag få ett hatdrev mot mig?

► För Plus-kunder: Mirjamsdotter vill bryta tystnadskulturen på redaktionerna: "Ska bli socialt omöjligt för män att hålla på"

För Plus-kunder: Lina Norberg Juuso menar att sexuella trakasserier sker överallt: "Har blivit klappad på rumpan av lokalpolitiker"

► Insändare: Skulden ska läggas där den hör hemma – hos förövaren

► Insändare: Mormor som vill ändra kvinnosynen: Vad lär ni era barn?

► Insändare: Du fick vad du ville – jag darrade av ilska efter att du inkräktade på min kropp

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv artikel