Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Omodern skrämselpropaganda om fett

Svar på "Nya nordiska kostråd visar att skatt på animaliskt fett behövs", ST den 20 augusti.

Är det verkligen farligt med naturligt fett, som smör? Ska vi återgå till 80-talets minimjölk och lättmargarin igen? 

Frågan har diskuterats i många år nu, eftersom moderna vetenskapliga studier ständigt misslyckats med att visa några hälsovinster av att undvika naturligt fett.

Ingen lär ha blivit mindre förvirrad av en debattartikel i ST 20/8. Bakom artikeln stod en aktivist för vegetarisk mat och en 84-årig före detta kirurgprofessor. Det är imponerande att delta i debatten så långt efter pensionsåldern, men då bör man uppdatera sina kunskaper.

Debattörerna föreslår en skatt på mättat fett och avslutar med att berätta att Danmark infört en sådan skatt. Debattörerna nämner dock inte Danmarks fettskatt blev ett fiasko som avskaffades 2012! Var man verkligen omedvetna om det?

Artikelförfattarna kritiserar vidare mig, med namn. Det hade i samband med det varit smakfullt att inte skriva fel yrke. Jag är legitimerad läkare och specialist i allmänmedicin.

Debattörerna hävdar att råd om LCHF-kost (lite kolhydrater, mer energi från fett) saknar vetenskapligt stöd. Det betyder att de är dåligt uppdaterade på området.

Tiotals studier av högsta klass på LCHF-liknande kostråd har utförts under 2000-talet. Studierna är publicerade i flera av världens högst ansedda vetenskapliga tidskrifter – inklusive New England Journal of Medicine, den allra högst rankade. 

Sammantaget visar studierna bättre effekt på vikten av LCHF-liknande kostråd än av andra kostråd, minst 18 högklassiga studier har demonstrerat det. Detta även utan kaloriräkning och onödig hunger! Dessutom ges förbättrade hälsovärden i form av bättre blodsocker, kolesterolfördelning och blodtryck.

Kontroversen kring råd om LCHF har granskats av Socialstyrelsen. De meddelade redan 2008 att läkares råd om LCHF-kost i sjukvården är i enlighet med vetenskap och beprövad erfarenhet. I dag är det vetenskapliga stödet ännu starkare, eftersom fler lyckade studier publicerats.

Själv jobbar jag som läkare med överviktiga, som ofta har relaterade sjukdomar som diabetes, högt blodtryck, sötsaksberoende och magbesvär. Det är fantastiskt att dagligen se vilka enorma hälsoförbättringar som många upplever på LCHF-kost. Viktnedgång är bara en bonus. 

Fetare lågkolhydratkost fungerar inte bara i studier, det fungerar i verkligheten, för allt fler svenskar. Det är tråkigt att omodern skrämselpropaganda om naturligt fett fortfarande lever kvar.

Som tur är blir allt färre svenskar skrämda. Allt färre köper nyckelhålsmärkta lightprodukter fyllda av extra socker och tillsatser. Allt fler inser att det viktigaste för hälsan, vikten och välmåendet är att begränsa intaget av socker och vitt mjöl. Om detta kallas LCHF, GI eller den nya heta trenden 5:2 är kanske mindre viktigt.

Huvudsaken är att äta näringsrik riktig mat och undvika överdoser av socker. Och lämna fettskräcken på 80-talet, där den hör hemma.

Andreas EenfeldtFamiljeläkare, hälsobloggare och författare

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel