Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Omstridd läkare får rätt av Socialstyrelsen

Hon blev anmäld och tvingad att säga upp sig för sina kostråd. Nu får distriktsläkaren Annika Dahlqvist en sensationell upprättelse av Socialstyrelsen

Läkaren Annika Dahlqvist kostråd följde inte reglerna och motgångarna var många. Nu tycker hon att barriären är bruten.
Det känns helt fantastiskt, säger hon lättat.
Annika Dahlqvist har länge förespråkat lågkolhydratkost till diabetiker eller personer med övervikt. Den typen av råd gjorde att hon ansåg sig tvingad att sluta på Njurunda vårdcentral för drygt ett år sedan.
Det gick inte att jobba där när jag inte fick förespråka det jag brann för, säger hon.
Men det var inte nog med att hon tvingades sluta från sitt arbete hon blev även anmäld till Socialstyrelsen för sitt sätt att ge kostråd. "Anmälarna ifrågasätter dr Annika Dahlqvists råd till patienter med övervikt och patienter med diabetes typ 2 och menar att patienternas säkerhet äventyras.", skriver Socialstyrelsen. Annika själv blev aldrig informerad om anmälan utan fick kännedom om den på annat sätt.
– Sedan dess har jag haft mejlkontakt med Torsten Mossberg på Socialstyrelsen, säger Annika.
Och när hon fick reda på att Socialstyrelsen ansluter sig till professor Christian Berne vid akademiska sjukhuset i Uppsala hamnade hon i ett lyckorus. Professor Berne har på uppdrag av Socialstyrelsen fått yttra sig om frågan. Svaret blev som ljuv musik i Annikas öron. "Socialstyrelsen ansluter sig till professor Bernes yttrande och bedömer att dr. Dahlqvist rekommendationer av "lågkolhydratkost" till patienter med övervikt och patienter med diabetes typ 2 idag kan anse vara i överrensstämmelse med vetenskap och beprövad erfarenhet". Något som får doktorn från Ovansjö, i Njurunda, att se en ny framtid när det gäller kostråd.
Jag kan inte se annat än att det är tillåtet. Nu måste ju vi läkare kunna skriva remisser till dietister och be att dom ger patienterna råd om lågkolhydratkost när det inte fungerat med lågfettkost. Så då får de ju bita i det sura äpplet, säger Annika Dahlqvist.
Hon menar också att det här beslutet är världsunikt för de officiella kostråden är ju lika i hela världen. Och redan den 28 december i fjol fick hon sin första upprättelse. Det var det var The American Diabetes Association (ADA) som då likställde lågkolhydratkost med lågfettkost för diabetiker.
Så där bröt de barriären, tabut mot lågkolhydratkost, säger en lycklig Annika Dahlqvist.