Annons
Vidare till st.nu
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Önskelista direkt till regeringen

Regeringens miljardkrispaket möts av krav direkt från Västernorrlands landshövding Bo Källstrand.
Järnvägar och vägar står högt på önskelistan som skickades redan på fredagen.

8,3 miljarder extra utlovas av regeringen i stimulans till jobb och omställning för att lindra lågkonjunkturen. Det var beskedet på fredagen.

Med ramarna så satta vill många vara med och slåss om pengarna. Bo Källstrand vänder sig omgående i ett brev till regeringen föreslår en rad insatser i länet för att möta varsel och arbetslöshet.

Konkret handlar det bland annat om vägupprustningar i samband med vindkraftutbyggnaden.

För järnvägens del efterlyser han utbyggnad av två triangelspår kring Sundsvall och elektrifiering av Tunadalsspåret, mötesstationer på Ostkustbanan, upprustning av sträckan Nyland-Långsele samt snabbtågsanpassning på Mittbanan Sundsvall- Ånge.

Andra önskemål är att satsa på IT-infrastruktur i glesare områden, att underlätta olika typer av företagsförlagd utbildning och att bättre utnyttja Mittuniversitetets yrkesinriktade utbildningar på hel- halvfart och distans.

På forsknings- och utvecklingssidan pekar Bo Källstrand på utvecklingen av elhybriddrift för fordon samt framställning av biobränslen ur träråvara och sockerrörsrester i Örnsköldsvik.

Allt detta kan om man vill starta snabbt och ge betydelsefulla effekter på sysselsättning och arbetsmarknad.

Till önskelistan läggs också att Bo Källstrand bör utses till regional varselsamordnare precis som landshövdingekollegorna i samtliga grannlän.

– Om man väger samman aktuellt arbetsmarknads- och varselläge anser jag att situationen i vårt län är minst lika allvarlig som i många av de län som utpekats av regeringen och där regionala varselsamordnare utsetts.

– Detta gäller särskilt om man tar hänsyn till förväntade neddragningar i både näringsliv och offentlig verksamhet, säger Bo Källstrand.