Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Onyktre mc-förarens försvar – trodde han körde trimmad EU-moped

Den rattfulle motorcyklisten försvarade sig med att han trodde han körde en trimmad EU-moppe. Rätten håller bortförklaringen för osannolik och dömer Timråbon till fängelse.

Annons

Det var den 12 september i fjol som motorcykelföraren stoppades av polisen på E4 i höjd med Midlanda. En nykterhetskontroll visade att den körkortslöse mannen hade två promille alkohol i blodet. Han åtalades för grovt rattfylleri och olovlig körning. Den sistnämnda åtalspunkten räknas också som grov eftersom Timråbon, som är i 40-årsåldern, lagförts för liknande brott tidigare.

Under rättegången i Sundsvalls tingsrätt förnekade mannen olovlig körning. Den åtalade hävdade att han inte visste att det var en motorcykel han körde utan trodde det var en trimmad EU-moped. Den bortförklaringen har inte påtalats under förundersökningens förhör utan kom rätten tillkänna först vid huvudförhandlingen.

Eftersom den onyktre motorcykelföraren vid flera tillfällen varit ägare till både mopeder och motorcyklar så framhåller tingsrätten förklaringen som högst osannolik. Dessutom har mannen inte heller behörighet att framföra en EU-moped.

Mannen förekommer sedan tidigare under sju avsnitt i polisens belastningsregister. Senast dömdes han i november 2015 för liknade brott av Ångermanlands tingsrätt. Då blev påföljden fängelse i två månader. Det fängelsestraffet har mannen inte börjat avtjäna ännu.

Nu dömer Sundvalls tingsrätt mannen till fängelse igen och den här gången blir påföljden en månad. Så sammanlagt har den rattfulle motorcykelföraren tre månaders fängelse framför sig.

■■ Följ nyhetsflödet och få pushnotiser om viktiga händelser från ditt närområde. Ladda ner Sundsvall Tidnings nya app här, till Iphone eller till Android!