Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Acceptera att barn inte leker med kottar

/

Annons

Som förälder går det inte att undvika att ungarna dras till spel på olika skärmar. Spel erbjuder kidsen snabba kickar och utmaningar som är otroligt svårt att konkurrera ut. För barnen är gränsen mellan IRL  (in real life) och spelvärlden/internet inte uppdelad som den är för oss old people. Allt är istället ett – gränserna mellan den digitala världen och det fysiska livet är utsuddade.

Det kan vara svårt att förhålla sig till den här nya spel- och internetvärlden som vuxen. Det är klart att mammahjärtat oroar sig. Man måste ha levt under sängen för att ha undgått larmrapporter om barns stillasittande liv. Artiklar om barn som spelar hela nätterna och struntar i skolan. Spelande som kopplas ihop med våldsagerande.

Som förälder blir man stressad. Ibland vill jag via tankens kraft förflytta familjen till typ stenåldern och låta kidsen leka med kottar. Just det går ju bara inte. Så, det gäller att förhålla sig till den verklighet som faktiskt är och det är 2015. Kottar är aptråkigt för barn. Fler konsoller till Playstationspelet står istället på deras önskelista, oavsett vad jag som mor tycker om det hela. Det gäller alltså att ha någon form av strategi. 

För mig handlar det inte om att förbjuda spel, eller ha extremt hårda speltider. Det samtidigt som att inte tumma på föräldraansvaret. I det ingår att reglera speltiden vid behov och sedan stå ut att barnen tjatar med önskan att bara få köra en bana till. Jag är den första att erkänna att barntjat är ett otroligt effektivt vapen mot föräldrar, till slut orkar en inte lyssna.  Då kommer föräldramakten in och jag ger motbud:

"Okej, ni får spela en bana till, men först ska ni dammsuga huset".

Det fungerar ofta. Och vägrar de sedan stänga av spelet efter tillsägning kommer föräldramakten in igen. Jag hotar med indragen månadspeng.

Här är det lätt att som mamma att gå all in och hota att dra in månadspengen – för alltid. Det är inte så effektfullt. Barnen vet att det kommer inte att ske. Det har större effekt att fokusera på närtiden, det vill säga berätta att månadspengen ryker den här månaden om spelet inte stängs av ögonaböj.

 Vidare: så klart ingår det i föräldraskapet att veta vad barnen spelar. Jag älskar Minecraft. Ett spel där barnen bygger upp egna världar med block. Här hemma har till exempel den samiska flaggan fått vifta intill en slalombacke. Jag applåderar också att könsnormerna inte är fasansfullt stereotypa i spelet. Hen finns i Minecraft. Hen heter Alex och kan vara både flicka/pojke eller hen. Allt efter barnens egna önskningar. Precis som kottar kan Alex anta vilket kön som helst i leken. Minecraft är den moderna kottleken.  

Har du något att säga?

Skriv en insändare eller debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare eller debattartikel.

Skriv artikel

Mer läsning

Annons