Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Alla förändringar gick i helt rätt riktning

Annons

Den nyss avslutade S-kongressens i mitt tycke viktigaste fråga är den om investeringarna som ska ta ner arbetslösheten och bygga Sverige. Hur mycket kongressen verkligen lyckades förändra den socialdemokratiska dagordningen kan diskuteras. Men det råder ingen tvekan om att partiledningen - och partiledaren - bundit sig kraftigt vid masten. Detta ska genomföras.

Mer tydliga segrar för kongressombuden blev det i frågan om visstidsanställningarna – som ska finnas kvar, inte så att de som i dag inte behöver motiveras. Det kan i och för sig verka som ett självklart beslut. Men det har hörts lite olika signaler från regeringen, så jag tar det som en framgång.

På samma sätt var många ombud glada åt att föräldraförsäkringen på sikt ska delas lika mellan mamman och pappan. Osäkerheten här är dock stor om när detta ska genomföras. Jag är lika skeptisk till att gå för snabbt fram som jag var 2005 när Göran Persson valde att köra över kongressen innan saken hunnit diskuteras.

Hans rädsla då gällde hur detta skulle tas emot i opinionen – eller mer exakt vid köksborden. Klart är att denna opinion så här tio år senare förändrats. Den tredje pappamånaden som nu kommer, ser jag som rätt okontroversiell. Tiden talar för den fullständigt delade föräldraförsäkringen. Fast lite taktiskt måste varje parti få vara. Det gäller att inte springa för långt före opinionen.

På lokal nivå kan vi notera en framgång för arbetet mot dödsolyckor på jobbet. Jenny Bjerkås från Sundsvall som på ett personligt plan upplevt det förfärliga problemet, fick stöd för sin motion i frågan. Arbetsmarknadsminister Ylva Johansson (S) lovar att det blir en av regeringen allra mest prioriterade frågor.

Lägg till detta det tydliga talet om att använda upphandlingssystemet till att påverka arbetsmarknaden, och vi har betydligt större förutsättningar att stärka både löntagarnas rättigheter och miljön. Idén att ställa krav på att den som ska få kontraktet måste ta emot lärlingar och långtidsarbetslösa är en utmärkt idé. Så många lämnas åt sitt öde i dag trots att de inget hellre vill än att kunna bidra.

En rätt vanlig kritik mot kongressen är att invandringspolitiken inte fick någon framträdande plats. Det skulle möjligen vara taktiskt klokt. Men å andra sidan kan det inte vara vettigt att alla andra partier springer efter nyfascistiska SD:s prioriteringar. Vi behöver fortsatt hög invandring för att klara de stora pensionsavgångarna. Så mänsklighet och ekonomisk rationalitet går hand i hand i den frågan.

Dessutom fick frågan en bra behandling i och med finansminister Magdalena Anderssons (S), kongresstal. Hon pekade på problemen i det lilla, alltså kommentarerna och glåporden på gatorna och på nätet, och i det stora, med de främlingsfientligas valframgångar. Hennes recept mot dem som vill öka motsättningarna i samhället är att laga revorna i välfärden. Hur klokt som helst!

Också det största problemet med invandringen, den ofta bristfälliga integrationen, fixas ju lättast genom att massarbetslösheten blir ett minne blott för alla grupper.

Har du något att säga?

Skriv en insändare eller debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare eller debattartikel.

Skriv artikel

Mer läsning

Annons