Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Alla kommuner måste faktiskt hjälpa till

/

Annons

Flyktingkrisen i Väst- och Centralasien och Öst- och Nordafrika är enorm. Många kommer till Europa över ett farligt hav. Hur stor utmaningen egentligen är kan diskuteras. I Dagens Arena (DA) läser jag att de 625000 som sökte asyl i EU:s 28 medlemsländer förra året faktiskt var färre än de som sökte asyl under Jugoslavienkriget 1992 då EU bara hade 12 medlemmar. Det kan bli dubbelt så många i år. Men EU har i dag nära 500 miljoner invånare. Lisa Pelling i DA frågar retoriskt: "Om EU var en ö med tusen invånare, och det kom en gummibåt med två personer, skulle vi klara av att ta emot dem? Om ön var världens största ekonomi, skulle vi ha råd?"

Svaret är uppenbarligen ja. Krisen är hanterbar. Och på sikt kan vi tjäna på att så många kommer. Men i dag kräver det betydande insatser och solidaritet mellan medlemsländerna. Ett sätt att visa sådan solidaritet kom Tyskland med häromdagen då man beslutade att inte längre hänvisa till Dublinförordningen, den som säger att flyktingen ska söka asyl i det första EU-land man kommer till. Det är en regel som i dag ställer till oöverstigliga problem i främst Grekland och Italien. Det är då bättre för alla att asylrätten prövas där flyktingen befinner sig, ofta då i Tyskland. Sverige borde ta efter här.

Sen måste förstås EU-länderna tillsammans avvisa de flyktingfientliga strömningar som bara förvärrar problemen vid flyktingmottagningen.

Men den solidaritet som krävs på europeisk nivå, behövs också i Sverige. I ett par decennier nu har en hel del, inte sällan välbeställda, kommuner totalt struntat i sitt ansvar, medan andra tagit emot väldigt många flyktingar. Ska vi klara den utmaningen måste alla kommuner ta sitt ansvar. I går slog man larm från Örkelljunga kommun.

Jag går inte i god för den beskrivning som kommer därifrån. Men uppenbart är att problemet finns, och det är inte nytt. Det har gått sju år sen det väckte uppståndelse i USA att Södertälje ensamt hade tagit mot fler flyktingar från Irak än vad USA och Kanada gjort!

Men under den borgerliga regeringen hände ingenting. Det kommunala självstyret är heligt, säger de. Tänk att det är så heligt just när det gäller flyktingmottagande!

Centern presenterar i alla fall en något avvikande linje. Dels vill man avskaffa de borgerligas så kallade etableringsreform, som inte fungerat. Här bör kommunerna återges ansvaret. Dels vill man införa en straffavgift för de kommuner som vägrar att ta sitt ansvar genom att ta emot flyktingar. Bättre vore att man tog fasta på de rödgrönas förslag att alla kommuner ska ta sitt ansvar. Då minskar problemen för alla och då blir det lättare att klara den flyktingström som kommer i krigets spår.

Under trycket av nyfascistiska SD:s opinionsframgångar ropar många på åtgärder från de seriösa partierna. Men de åtgärderna kan inte, om de ska få positiva följder, gå i den riktning SD vill. Också därför är förslaget att alla kommuner ska ta sitt ansvar så välkommet.

Har du något att säga?

Skriv en insändare eller debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare eller debattartikel.

Skriv artikel

Mer läsning

Annons