Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Arbetare ska inte luras hit

Annons

Varför gör inte regeringen någonting, frågar de borgerliga bladen? Som om den nya regeringen hade så mycket handlingsutrymme under en höst där de borgerliga tog hjälp av nyfascistiska SD för att fälla regeringens budget.

Nu verkar det vara så att regeringen faktiskt förbereder en hel del förändringar utöver det som fälldes i höstbudgeten.

DN berättade om en sak i tisdagstidningen. Det handlar om en skärpning av lagen om arbetskraftsinvandring. Bakgrunden är att dessa regler som beslutats av de borgerliga och Miljöpartiet gemensamt, lämnar mycket i övrigt att önska.

Ett av de tydligaste fallen av utnyttjade arbetare är på väg upp i rätten i början av mars. Det handlar om de kamerunska skogsplanterare som lurades på sina utlovade löner av en skogsentreprenör som jobbade åt SCA, som fick sina plantor satta, medan arbetarna blev utan sin utlovade lön. De flesta fick sen hjälp av skogkoncernerna SCA och Holmen. Men några vågade inte åka hem i rädsla för långivare i hemlandet.

Det är skam och nesa att Sverige än i dag inte har en lagstiftning som skyddar arbetare som luras hit med löften om goda löner som visar sig värdelösa när kontrakten saknar värde.

Nu har Miljöpartiet ändrat sig. Och justitiedepartementet jobbar med direktiven till en utredning.

I den nedröstade budgeten fanns en skrivning om att göra arbetserbjudanden juridiskt bindande. En förändring är nu på gång. Facken föreslår noggrannare kontroll av att arbetsgivarnas erbjudanden är seriösa, och möjlighet till skadestånd för den arbetare som blir lurad.

Det är märkligt att de borgerliga liksom Svenskt Näringsliv säger nej. På vilka grunder tycker de att oseriösa företagare ska gynnas på bekostnad av de seriösa? Det är ju inte bara utländska arbetare som drabbas.

Till saken hör att reglerna redan skärpts en gång av de borgerliga och MP. Strax före valet fick Migrationsverket faktiskt rätt att kontrollera löpande arbetstillstånd. Men någon större skillnad gör inte ett system där allt verket kan göra är att fråga de berörda företagen hur stor lön man betalat ut. Denna märkliga klockartro på att alla företag alltid är seriösa är en illusion som faktiskt slår mot de seriösa företagen.

Om man i stället skulle låta Migrationsverket ta del av Skatteverkets uppgifter, så skulle en verklig kontroll kunna göras av att arbetsgivaravgifter betalats in som motsvarar det som angetts i ansökan. Man kunde också se om man betalat in mindre eller - inget alls.

Ännu bättre är att göra kontroller av företagen redan innan tillstånd beviljas samtidigt som kontrakten blir juridiskt bindande. Dagens system är ovärdigt Sverige.

Har du något att säga?

Skriv en insändare eller debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare eller debattartikel.

Skriv artikel

Mer läsning

Annons