Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Att vara kvinna är en ren fattigdomsfälla

Annons

"Kvinnor har lägre lön, inkomst och pension än män"

Det konstaterar SCB kort och sakligt i sin presentation av årets upplaga av ”På tal om kvinnor och män: lathund om jämställdhet 2016”.

Det här påverkar alla kvinnor. Inte bara några. Det påverkar din fru, din sambo, din syster, din mamma, din mormor och din kompis. Som kollektiv har kvinnor lägre lön, lägre livsinkomst och lägre pension än män. Det är inte bra för samhället, och det är inte bra för privatekonomin vare sig för den enskilda kvinnan, eller familjen hon ingår i.

Foto:  Google / TT

Kvinnor arbetar mer deltid än män. Deltid och timanställningar är vanligare i kvinnodominerade branscher vilket leder till ofrivilligt deltidsarbete. Kvinnor tar dock också större ansvar för vård av barn, vilket leder till deltidsarbete i många fall.

Kvinnor och män återfinns också i delvis olika branscher och yrken, där mansdominerade yrken betalas höger än kvinnodominerade. Som kollektiv har kvinnor bara 87 procent av männens lön. Räknar man in detta med frånvaro från yrkeslivet på grund av föräldraledighet, vård av sjukt barn och deltidsarbete sjunker siffran till 81 procent.

Bristen på jämställdhet i hemmet, skapar brist på jämställdhet i yrkeslivet. I grunden är ansvarsfördelningen mellan män och kvinnor i hemmet orimlig. Kvinnor lägger i snitt 12 timmar i veckan på det obetalda hushållsarbete, och män bara 7 timmar. Men trots att vi vet att det ser ut så, att kvinnorna står för det obetalda arbetet i hemmet i större utsträckning och tar ut majoriteten av föräldraledigheten vill exempelvis Socialdemokraterna inte dela föräldraförsäkringen lika.

Trots att de allra flesta är ense om att det vore fullkomligt absurt att exempelvis kunna skriva över sina semesterdagar på sin partner, eller låta denne ta över sjukdagar. Det tycker dock såväl politiker som väljare alltså är rimligt ifråga om föräldraförsäkringen.

Livet är långt, om vi har tur. Kvinnor lever dessutom generellt längre än män. Ifråga om pension, är kvinnors pension idag bara 67 procent av männens. Vilket naturligtvis har att göra med att kvinnor tidigare deltidsarbetade ännu mer än vad man gör idag och tog ännu större ansvar för hem och barn. Vilket alltså leder till en långt mycket magrare tid som pensionär än för mannen i huset som spenderade sin tid på att ägna sig åt avlönat, istället för oavlönat arbete.

Den genomsnittliga skillnaden mellan en kvinna och en mans pension var 2014 hela 6 500 kronor i månaden. I Sverige fanns det 2014 runt 225 000 fattigpensionärer. Majoriteten av dem var kvinnor.

Bristen på jämställdhet följer oss från vaggan till graven, helt enkelt.

Vad SCB:s siffror visar, är att jämställdheten, och svenska par, behöver hjälp på traven. Hjälp för att fördela arbetet i hemmet mer lika, hjälp för att fördela föräldraledigheten lika, hjälp för att skapa ett samhälle där kvinnan inte konsekvent förlorar på att vara just kvinna.

Progressiv politik är inte nödvändigtvis alltid populär, men det betyder dock inte att den inte skulle vara nödvändig.

Har du något att säga?

Skriv en insändare eller debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare eller debattartikel.

Skriv artikel

Mer läsning

Annons