Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Blockpolitiken är fortfarande destruktiv

Annons

Nästa fredag börjar sossarnas kongress. 350 ombud från hela landet samlas i Västerås i dagarna tre. Med tanke på det fortsatt dramatiska läget i svensk politik, förefaller det att vara ett mycket väl valt datum att samlas, forma och presentera en ny politik.

För det folk vill se nu, tror jag, är – handling. Sossarna vann valet, och. Stefan Löfven kunde ta över som statsminister. Men det parlamentariska läget är minst sagt svagt, och regeringen framstår inför opinionen som rätt handlingsförlamad. En inte oväsentlig del av väljarkåren verkar i alla fall se det så, med tanke på Socialdemokraternas sjunkande opinionssiffror.

Förvisso är detta i hög grad orättvist. Socialdemokraterna tvingas regera på en borgerlig budget. Först i juni kommer den egna vårbudgeten att röstas igenom. Men de förändringar som kan genomföras där är inte speciellt stora. Än värre är att de borgerliga gör allt för att upprätthålla en strikt blockpolitik. Det är inte ett hållbart sätt att agera i ett läge där Sverigedemokraterna i alla lägen försöker skaffa sig en vågmästarroll.

Decemberöverenskommelsen var resultatet av en skicklig förhandling signerad Stefan Löfven. Sossarna ville inte ha nyval, men insåg att man inte kan regera med en borgerlig budget. Men de borgerliga ville i det läget, med partiledarskiften i flera partier, ännu mer undvika nyval. Dessutom ville de borgerliga till varje pris bibehålla blockpolitiken. Så vinsten för regeringen, att man framöver kan få igenom sina budgetar sågs som ett så bra förhandlingsresultat att extravalet ställdes in.

Nu ser vi att priset var rätt högt även för sossarna. Stillaståendet slår mot opinionssiffrorna, och alla dessa politiska ställningstaganden från riksdagen frestar på. Det märkliga är att de borgerliga som inte vill samarbeta med SD i budgetfrågor hela tiden gör det i andra frågor i en väldig omfattning. DN räknade i torsdags till 42 sådana tillkännagivanden redan, med ytterligare någon månad kvar på vårriksdagen. Såna majoriteter mot regeringen skedde även den förra mandatperiodens borgerliga styre. Men omfattningen av detta är något helt nytt.

Är det något vi kan lära oss av detta är att blockpolitiken verkligen är destruktiv. För när det gäller många av dessa tillkännagivanden så borde det gå att finna kompromisser. Dessutom riskerar oklarheten om vem som ansvarar för dagens politik till sist att slå mot både de rödgröna och de borgerliga. Det lär i sin tur gynna nyfascistiska SD, som i sin tur behandlas på helt olika sätt av de borgerliga beroende på om det handlar om budgetfrågor eller inte. Den minst sagt svårförklarliga hållningen kan bara gynna SD. Det rimliga är att de behandlas som ett parti som man inte kan samarbeta med i något läge. Och för att inte ge dem inflytande är blocköverskridande lösningar den enda fungerande metoden.

Där är vi nu. När nu det politiska spelet låser systemet och bidrar till att inte så mycket händer, är det desto viktigare att Socialdemokraterna på kongressen presenterar politiska förslag som gör det trovärdigt, att verklig förändring till ett rättvisare Sverige där arbetslösheten kraftigt minskar, är möjlig. Sverige behöver investera sig ur arbetslsöheten samtidigt som den generella välfärden ska återupprättas så att den når alla. Mer om det i min nästa krönika.

Har du något att säga?

Skriv en insändare eller debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare eller debattartikel.

Skriv artikel

Mer läsning

Annons