Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bokbada ditt barn varenda dag

/

Annons

Efter att ha läst sista raden i barnäventyrsboken Demoner i stadshuset känner jag något som liknar….förlust. Ånej, är det redan slut. 

Det är som att tvingas gå hem från en fest när festen är som bäst.  Demoner i stadshuset  är den åttonde och avslutade boken i de två serierna om Jack av Martin Olczak och illustratören Anna Sandler. Åttaåringen har allihopa i bokhyllan. Första boken i första serien Trolldom i Gamla stan försökte jag och åttaåringen att inte läsa ut allt för snabbt. Vi gjorde en ansats att ta ett kapitel i taget för att boken skulle räcka länge, som att äta en  godispåse låååångsamt. Det gick inte alls. 

Vi fick Jack-frossa och frotterade oss hejdlös i bokstäver i bok efter bok.  Att se sitt barn verkligen upptäcka läs- och bokglädjen är en solkick. Men nu är det som skrivet slut med Jackböckerna. Googlar Martin Olczak för att försöka hitta en intervju där han avslöjar att det blir en serie tre om Jack. Men nej.  It is over.  

Så vad är grejen med Jack-serien? Det handlar om tioåriga Jack som kommer till Stockholm på semester från sitt barnhem i Norrland. En rätt klassisk grundstory med andra ord, ett ensamt övergivet barn i en hemsk värld. Så klart finner han en gemenskap. Mostern Betty och vätten Rurik blir hans familj och storyn rullar på i ett svindlande tempo. Det är kittlande fantasy i en realistisk Stockholmsmiljö berättat med nerv och hurtigt driv. För att nämna några axplock: Jack är trollkunnig, hans föräldrar är förvandlade till varulvar och svåra mystiska magiska uppdrag ska utföras. Jack är en modig hjälte. Varje kapitel avslutas med  en cliff-hanger och ungen bredvid mig ropar: Snälla, vi läser lite till! 

Det här är mumma i ett land där larmrapporter om barns sjunkande läskunnighet och läsförståelse serveras till frukost, lunch och middag. Pojkars läsning är särskilt problematiskt, de halkar efter mest. För att ge barnen rejäla bokinjektioner krävs böcker som verkligen tilltalar dem, för vi talar om en kräsen generation som har paddor som snuttefilt. Vi får inte tappa bort ungarnas läslust, de är att göra dem handikappade inför livet. 

Utan förmåga att läsa och bra läsförståelse har nämligen barnet sämre förutsättningar att klara sig i samhället. Barnet får lägre chanser att skapa sig det liv den vill ha. Äger barnet inte språket kan barnet inte kommunicera som hen behöver och möjligheterna att vara delaktig i samhället blir begränsat. Det är i grunden en demokratifråga. Barn behöver alltså bokbadas rejält - varenda dag, året om. 

Så- vad ska jag och ungen göra nu då när Jack-serien är slut? Vi gick till bokhandeln och hittade Främlingens grav av Martin Widmark och Mats Vänehem. Den handlar om vikingen Halvdan. I första kapitlet berättas det om ett borttappat huvud. Åttaåringens reaktion blev: Snälla, läs ett kapitel till. Det här verkar onekligen mycket lovande. Fortsättning följer….

Har du något att säga?

Skriv en insändare eller debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare eller debattartikel.

Skriv artikel

Mer läsning

Annons