Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bra att EU-kommissionen försöker agera

Annons

Veckans i särklass märkligaste debatt följde på vice statsminister Åsa Romsons (MP) insats i förra helgens partiledardebatt. Allt fokus kom att läggas på att hon jämförde massdöden på Medelhavet med det nazistiska utrotningslägret Auschwitz. Så får man tydligen inte göra. Jag påstår inte heller att jämförelsen var speciellt bra. Det är skillnad på medvetet mördande och att inget göra, även om det leder till massdöd. Fast om man inget gör och vet att det leder till massdöd, så blir skillnaden inte lika stor. Det är faktiskt sorgligt att partipolitiken tillåts ta över så till den milda grad att allt fokus läggs på det avskyvärda och fullt medvetna mördande som upphörde för 70 år sen när Röda armén befriade förintelselägret, i stället för på den massdöd som pågår på Medelhavet i dag – just nu. Det är att gå de främlingsfientligas ärenden.

En läsare av den typen tyckte i veckan att jag borde delta i jakten på Romson, på min sarkastiska fråga om också han var oroad över massdöden på Medelhavet så svarade han, att han var "väldigt bekymrad över alla ´massdödade´i världen", men mer över Sveriges "inkompetenta regering". Det är så SD-opinionen ser ut. Alltför många saknar fantasi, och än värre – all inlevelseförmåga.

Ska jag kritisera Romson för något så är det väl den underförstådda tanken att det är EU:s fel att inget görs. Sanningen är snarare att det är medlemsländerna som bromsar. Desto mer välkommet är det att EU-kommissionen nu agerar resolut. Det gör att alla som i dag förfasar sig över att så många dör på Medelhavet, nu tvingas konfronteras för sina välvilliga ord med följdfrågan som vice ordförande Frans Timmermans (S) ställde, vad ska hända med dessa människor när de räddats. Den som inget vill göra avslöjas som hycklare.

I förslaget ingår nu delar som ökade insatser för att rädda liv på havet och gemensamt mottagande av kvotflyktingar från FN. Man vill förstöra flyktingsmugglarnas båtar, här är problemet att Ryssland och Kina så här långt motsätter sig tanken då de är rädda att det kränker Libyen, som i dag efter Natos bombningar närmast har fallit samman som stat.

Man vill därtill hejda flyktingströmmen genom snabba beslut. Redan i dag tvingas de flesta lämna EU. Men, och här tar EU ett stort steg framåt, flyktingströmmen är i dag så stor att man vill använda EU-fördragets artikel om nödläge,då EU:s medlemmar ska ta gemensamt ansvar och fördela flyktingar mellan sig enligt ett system som tar hänsyn både till medlemsländernas ekonomi, arbetslöshet och hur många man redan tagit emot. I dag är Tyskland och Sverige de stora mottagarländerna.

Däremot lägger man inte fram något som liknar den svenska regeringens förslag, om humanitära visum eller andra vägar in i EU utan att tvingas ta sig över Medelhavet. Det blir svårt nog redan att få igenom det EU-kommissionens förslag. I många medlemsländer är regeringarna pressade, eller rentav styrs, av EU-kritiska och ofta rent främlingsfientliga opinioner. Så det är ingen överdrift att säga att Sverigedemokraterna och deras gelikar verkligen försvårar varje lösning på flyktingkatastrofen. Ett stöd åt SD blir de facto ett stöd till att inget kan göras så att massdöden på Medelhavet kan fortsätta.

Det vore bra om den svenska debatten kunde lämna mobba-Romson-stadiet till att handla om den massdöd som pågår inför våra ögon i dag.

Har du något att säga?

Skriv en insändare eller debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare eller debattartikel.

Skriv artikel

Mer läsning

Annons