Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bredare enighet än vad jag hade vågat hoppas på

/

Annons

Det handlar om en mastodontutredning. Jag tänker inte ens låtsas att jag läst hela. Tacka Gud för sammanfattningar! Efter nära fem år är socialtjänstutredningen i mål. Det är tyvärr inte helt vanligt i dagens politiska Sverige att riksdagspartierna sätter sig ner för att försöka finna en samsyn. Tidigare generationer av politiker hade det som det normala sättet att hantera stora frågor. Det gjorde det möjligt för minoritetsregeringar att fungera, men det gav också oppositionen inflytande. Att sossarna inser det förklar att man lät Moderaten Gunnar Axén sitta kvar som ordförande även halvåret efter valet.

Det sista stora område som annars behållit samarbetstraditionen är säkerhets- och försvarspolitiken. Fast där valde det tidigare borgerliga styret att ta beslut med bara några rösters övervikt i en så viktig fråga som den allmänna värnplikten. Det visade sig med tanke på att Ryssland nu rustar vara ett misstag.

Nåväl, socialförsäkringarna är en grundbult för vår gemensamma välfärd. Sorgligt nog blev det en partipolitisk stridsfråga under regeringen Reinfeldt. En hel del har bestått i att man inget gjort. Genom att inte ta beslut, eller genom att undanröja beslut, har både a-kassan och sjukförsäkringsersättningen stått stilla i tretton år nu. Sjukförsäkringen som höjdes före valet 2006 sänktes igen, och a-kassan som skulle ha höjts efter valet 2006, fick ingen höjning. Nu är de borgerliga med på principen om att taken måste höjas.

Man har enats om att 80 procent ska ha 80 procent i ersättning i sjukförsäkringen. Men takten råder det ingen enighet om. Talet om Indexering är inte oproblematiskt. Det såg vi under 90-talskrisen. Å andra sidan har ju avsaknaden av index skapat helt andra problem under borgerligt styre. De har förändrat försäkringarna bara genom att undvika nya beslut. Då slipper man samtidigt debatten!

Fast en del förändringar har man gjort. Under stor och välförtjänt debatt. Sålunda har 87000 blivit utan all sjukpenning därför att man varit sjuk ett visst antal dagar. Det har alltså inte skett någon individuell bedömning av den sjuke. Resultatet är att tiotusentals tvingats leva på anhöriga eller på kommunens socialtjänst. Så kan vi inte ha det. Med såna regler har socialförsäkringarna rivits ner. Därför är det positivt att de borgerliga nu inser att den bortre tidsgränsen måste tas bort. De vill i en speciell reservation ha garantier för att ingen därför glöms bort. Men där råder ingen oenighet. Man verkar inse att lösningen på höga sjukskrivningstal inte är att göra de sjuka fattiga.

Fast förre socialförsäkringsministern Ulf Kristersson (M) såg snabbt till att desavouera de tre moderata riksdagsmän som sagt ja, inklusive ordförande Axén. Den interna splittringen inom Moderaterna kan ge en möjlighet för sossarna att splittra borgerligheten i en viktig fråga, men viktigare är att det trots valresultatet och utebliven rödgrön majoritet öppnas möjligheter till reell förbättring för medborgarna.

Socialförsäkringarna ska vara så starka att extraförsäkringar inte behövs för de allra flesta. Också a-kassan förbättras. Inte minst för deltidsarbetslösa. Samtidigt behålls den fackligt organiserade a-kassan. Det är viktigt för den svenska modellens framtid. Man kom längre över blockgränsen än vad jag hoppades på.

Har du något att säga?

Skriv en insändare eller debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare eller debattartikel.

Skriv artikel

Mer läsning

Annons