Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dags att jobba smartare?

Annons

Visst är det kul att ibland leka utomjordingstestet? Typ – vad skulle en utomjording säga om hur människofolket lever här på vårt klot?

Det här går ju inte att bevisa, men jag är säker på att jobbläget i Sverige skulle få utomjordningen att skaka bekymrat på huvudet. Utomjordningen skulle säga något i stil med att jobbtimmarna är väldigt snett fördelade. Många får jobbskopor så stora att de drunknar av jobblasset eller får kroppsliga besvär av för tunga arbeten.

Stressen i arbetslivet är påtaglig för bland annat landets socialsekreterare.

Sjukskrivningssiffrorna blinkar illröda. Pressade arbetsförhållanden med anorektiska arbetsplatser är en av förklaringarna. Det är smärtsamt för den människan som drabbas och en ekonomisk förlust både för den enskilda personen med dess eventuella familj, men också en förlust för samhället.

Sedan har vi den andra bistra verkligheten. Människor som inte får några jobbskopor alls och av den anledningen har en svår livssituation. Det är naturligtvis inte bra vare sig för individen eller för samhället. Det är galet alltihop.

- Hallå! Hallå!, ropar utomjordningen. Hur tänker ni?!Tja, det vette katten, kära utomjording.

Den tidigare hårda konflikten om kortare arbetstid finns inte på allvar i dag. Detta trots att arbetsmarknaden alltjämt skördar offer.

Historiskt sett har arbetarklassen slagits för rätten till återhämtning och fritid. Det har varit en lång enveten strid. Åttatimmarsdagen sågs till en början som en fara från arbetsgivarnas sida. Bland annat eftersom att arbetarpojkarna skulle komma till jobbet uttröttade av att ha spelat fotboll på sin lediga tid. Det visar Linn Spross i en avhandling som belyser hur frågan om arbetstidsförkortning har debatterats och utretts under 1900-talet. Ämnet togs nyligen upp i Vetenskapsradion Forum i P1.

Enligt Spross är frågan om 30 timmars arbetsvecka i princip dödförklarad i dag. Fast det är en sanning med modifikation. Det sås frön på sina håll.

I Sundsvall går man till konkret handling. Socialsekreterarnas svåra arbetssituation och kommunens rekryteringsproblem har lett till att man på prov inför arbetstidsförkortning för tre grupper. De anställda ska jobba effektivt i sex timmar. Resterade tid ska användas till kompetensutveckling och återhämtning. Och i Göteborg, som styrs av S, MP, V, och FI, har sex timmars arbetsdag införts som försök på ett äldreboende.

Sjukfrånvaron har minskat medan sjukfrånvaron på referensboendet i stället har ökat. De äldre på boendet med sex timmars arbetsdag har fått 60 procent mer aktiviteter än personerna som bor på det andra boendet. En forskare följer försöket. Det ska bli spännande att se hur det utvecklar sig.

Så till utomjordingen som inte fattar hur vi har organiserat arbetslivet får jag helt enkelt svara att tja, det är galet, men några försök har i alla fall satts i gång. Men fler initiativ för ett hållbart arbetsliv för alla behövs. Och det är bråttom.

lina.norbergjuuso@mittmedia.se

Har du något att säga?

Skriv en insändare eller debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en insändare eller debattartikel.

Skriv artikel

Mer läsning

Annons