Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Äldreomsorgslyft med traineejobb

/

Annons

Antalet anställda och deras kompetens är avgörande för kvaliteten i välfärden. I dag upplever många som arbetar i äldreomsorgen att det är ett hårt pressat arbete där tiden sällan räcker till. Det påverkar omsorgen om de äldre.

Under det närmaste decenniet ser vi en kraftig ökning i de åldersgrupper där omsorgsbehovet är som störst. Detta förstärks av ovanligt stora pensionsavgångar i närtid. Rekryteringsbehovet till äldreomsorgen kommer därför att växa de kommande åren och det kommer att bli brist på utbildade undersköterskor.

Samtidigt är ungdomsarbetslösheten hög ur både ett historiskt och internationellt perspektiv. Arbetslöshet i ungdomen sätter spår långt senare i livet. Ungdomar som blir arbetslösa direkt efter gymnasiet löper större risk att vara arbetslösa under de följande tio åren.

Vi vill införa 90-dagarsgaranti som innebär att den som är ung och utan arbete senast efter 90 dagar ska erbjudas ett riktigt jobb, en utbildning som leder till jobb eller en kombination av utbildning och praktik. Nu tar vi det förslaget vidare.

Vi kommer att investera 2,8 miljarder kronor i ett äldreomsorgslyft med 20 000 traineejobb. Här i Västernorrlands län innebär det 701 antal fler anställda i äldre- och funktionshinderomsorgen. För en kommun som Ånge innebär det att cirka 28 unga personer som kan lämna arbetslöshet. Traineejobben ger unga möjlighet att jobba i omsorgen under ett år och samtidigt utbilda sig till undersköterska.

En undersökning som ungdomsbarometern genomfört åt Sveriges Kommuner och Landsting visar att sex av tio unga kan tänka sig ett välfärdsjobb. Det visar att många ungdomar tycker att välfärdsjobben verkar spännande och meningsfulla.

Traineejobben ger ungdomar en möjlighet att få ett jobb, arbetslivserfarenhet och utbildning inom ett bristyrke, samtidigt som kommunerna får förutsättningar att stärka bemanningen och höja kvaliteten inom äldreomsorgen. Det tryggar också den framtida kompetensförsörjningen i välfärden.

Regeringen har misslyckats med att bekämpa ungdomsarbetslösheten. I stället för att prioritera insatser som ger unga den kompetens de behöver på dagens arbetsmarknad har regeringen sänkt skatten med närmare 140 miljarder kronor. Nu diskuterar de när nästa skattesänkning ska ske. Några säger 2016, andra redan 2015. Samtidigt försvarar de sina mest ineffektiva skattesänkningar med näbbar och klor.

Vi gör ett annat val. I stället för skattesänkningar prioriterar vi kraftiga investeringar i jobb, skola och välfärd. Så kan vi skapa ett bättre Sverige, för alla.

Ylva Thörn (S), biträdande partisekreterare Socialdemokraterna

Sten-Ove Danielsson (S), Kommunalråd Ånge kommun

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Mer läsning

Annons