Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ambitiösa mål ett tecken på visioner

Annons

Replik på "2015 riskerar att bli ett förlorat år för Sundsvalls kommun", ST 17 november.

I förra veckans ETC Sundsvall skrev Angel Villaverde (MP) om saknaden av politisk handlingskraft hos majoriteten i Sundsvalls kommun. Villaverde nämner bland annat en rad av majoriteten mål som med stor sannolikhet inte kommer uppfyllas 2015 – vilket Villaverde kallar brist på politiskt ledarskap. Det är en tråkig inställning som vi inte delar.

Den politiska majoriteten har höga ambitioner för Sundsvalls kommun. Det innebär att vi sätter långsiktiga mål utifrån vår ideologiska övertygelse, inte utifrån rädsla att bli granskade. Det innebär att vi, för att återkoppla till några av de mål Villaverde nämner, ser det som orimligt att ha andra mål än att ingen i kommunen ska vara arbetslös – vi vill nämligen inte ha någon arbetslöshet. Det innebär också att vi ser det som en självklar målsättning att alla elever i våra skolor ska uppnå målen i alla ämnen – vi vill nämligen att alla elever ska gå ut skolan med en fullgod utbildning. Vi visste att några av våra mål skulle vara svåra att nå, men vi sätter hellre mål vi får kämpa med än mål vi inte kan stå för.

Villaverde hävdar att 2015 är ett ”förlorat år” för Sundsvalls kommun. Detta trots att vi under bara detta år vid makten har lyckats åstadkomma en hel del. Vad gäller jobb och utbildning har vi bland annat förlängt och utvecklat projektet Kom-i-Jobb, utvecklat arbetsmarknadstorget och satsat på gratis läxhjälp i våra skolor.

Vi är också väldigt stolta över de framsteg vi gjort med vårt miljö- och klimatarbete. Bland annat bygger vi nu fler gång- och cykelvägar för att göra det hållbara resandet lättare och har utvecklat en offensiv inköpsstrategi där etiska, sociala och ekologiska krav ställs på kommunens upphandlingar. Våra prioriteringar på miljöområdet borde vara något Villaverde gläds över med tanke på att dessa för Miljöpartiet viktiga frågor nu prioriteras för första gången på länge.

Den dagen vi slutar sträva efter att nå så bra kvalitet som möjligt i skolan eller så lågarbetslöshet som möjligt är den dagen vår politik inte längre kan göra skillnad. Angel Villaverde kanske väljer att kalla det för brist på politisk handlingskraft. Vi kallar Miljöpartiets argumentation för brist på framtidsvisioner.

Peder Björk (S)

Kommunstyrelsens ordförande, Sundsvall

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Mer läsning

Annons