Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Arbetsgivare, hjälp de anställda till högre pensioner

Annons

Bara en tredjedel av de anställda, 35 procent, tycker att de får tillräcklig information om tjänstepensionen från arbetsgivaren.

För många pensionssparare kommer den allmänna pensionen att motsvara mindre än hälften av den tidigare inkomsten, i genomsnitt 43 procent för svenskarna. För de allra flesta kommer tjänstepensionen därför att spela en betydande roll för vad de har att leva på som pensionärer. Eftersom den allmänna pensionen har ett inkomsttak på 34 000 kronor i månaden blir tjänstepensionen ännu viktigare för den som har en högre lön.

I dag har nio av tio anställda någon form av tjänstepension, men fler arbetsgivare kan bli bättre på att berätta om den. I en undersökning bland privatanställda tjänstemän som Collectum låtit GfK genomföra svarar endast en tredjedel av de anställda, 35 procent, att de får tillräckligt med information om tjänstepensionen från arbetsgivaren. Det innebär att en del oroar sig i onödan för sin pension, medan andra skulle behöva se över vad de själva kan göra för att höja den framtida pensionen. I båda fallen behövs information från arbetsgivaren.

Information om att man erbjuder tjänstepension borde vara en naturlig del i hela rekryteringsprocessen – från platsannonser och anställningsintervjuer till samtal om förmåner och lön.

Även under anställningstiden bör arbetsgivaren lyfta tjänstepensionen minst en gång om året. Det ger de anställda möjlighet att höja sin framtida pension genom att ta ställning till faktorer som vilken risk man vill ta i sitt pensionssparande, om man vill ha återbetalningsskydd eller inte, eller om man vill flytta redan intjänat kapital för att få lägre avgifter och möjlighet till högre avkastning.

Också för egen del har arbetsgivarna mycket att vinna på att informera om tjänstepensionen. Enligt en undersökning Collectum lät göra tidigare i år är tjänstepensionen en eftertraktad förmån. Hela 48 procent av svenskarna tycker att tjänstepension är en mycket viktig faktor när de söker nytt jobb.

Tomas Carlsson, pensionsexpert, Collectum

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Mer läsning

Annons