Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Arbetsgivare i Västernorrland, glöm inte att prata om tjänstepensionen

Annons

Mer än varannan svensk tycker att tjänstepensionen är en mycket viktig faktor när de byter jobb. Den 27 september infaller Tjänstepensionens dag för femte året. Dagen är en uppmuntran till arbetsgivare att lyfta frågan om tjänstepension och öka kunskapen hos de anställda.

För många pensionssparare kommer den allmänna pensionen att motsvara mindre än hälften av den tidigare inkomsten. För de allra flesta kommer tjänstepensionen därför att spela en stor roll för vad de har att leva på som pensionärer. Den genomsnittliga privatanställda tjänstemannen i Västernorrland med tjänstepensionen ITP 2 kommer att få cirka 5 900 kronor per månad i tjänstepension, enligt beräkningar från Collectum. Det är pengar som gör stor skillnad i plånboken när man blir pensionär.

I dag har nio av tio anställda någon form av tjänstepension, men fler arbetsgivare kan bli bättre på att berätta om den. Tjänstepensionen är nämligen en attraktiv förmån. Mer än varannan svensk, 52 procent, svarar att tjänstepensionen är en mycket viktig faktor när de byter jobb. Det visar en undersökning som Collectum låtit Sifo genomföra.

Så kan du som arbetsgivare informera om tjänstepensionen:

• Lyft alltid fram tjänstepensionen som en förmån i samband med rekryteringar

• Synliggör tjänstepensionen i interna dokument och i personalhandboken

• Uppmärksamma tjänstepensionen i samtal om löner och förmåner

Att informera om tjänstepensionen ger också de anställda möjlighet att höja sin framtida pension. Exempelvis kan de ta ställning till vilken risk de vill ta i sitt pensionssparande och om de vill flytta redan intjänat kapital för att få lägre avgifter och möjlighet till högre avkastning. Berätta gärna att tjänstepensionen ITP är mer än bara en ålderspension. Den ger också ett skydd vid långtidssjukskrivning och dödsfall.

På söndag den 27 september infaller Tjänstepensionens dag med syfte att uppmuntra arbetsgivare att prata om just tjänstepension på landets arbetsplatser. Inför och efter dagen ges många bra tillfällen att lyfta den populära förmånen – på fikat, vid morgonmötet och på anslagstavlan.

Tomas Carlsson

Pensionsexpert, Collectum

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Mer läsning

Annons