Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bakteriefria kläder kan vara farliga för hälsan

Annons

Antalet varor som innehåller bakteriedödande ämne ökar. Framför allt är det användningen av silverjoner som ökar. Det rör sig om kläder med bakteriedödande ämnen men också exempelvis tvättmaskiner och kylskåp med bakteriedödande funktioner. Detta är inte endast onödigt utan kan dessvärre vara farligt både för människor och miljö. Riskerna med användningen av bakteriedödande ämnen i vanliga varor är åtminstone tre.

Vi riskerar för det första att bakterierna blir resistenta och då kan inte ämnena användas när de verkligen behövs till exempel inom vården. Dessa ämnen påverkar inte bara de bakterier som är farliga utan också de bakterier som vi behöver för vår hälsa. Människan lever för det mesta i en symbios med bakterierna omkring oss. Mycket forskning tyder på att rätt tarmflora kan förhindra många sjukdomar, inte minst allergisjukdomar. För det andra kan bakteriedödande ämnen påverka de bakterier som finns i våra reningsverk och därmed försämra reningen av avloppsvatten. Sist men inte minst så har många av dessa ämnen ofta en negativ påverkan på miljön.

I dag är lagstiftningen kring dessa ämnen tuffare när de används som pesticider, bekämpningsmedel, medan användningen i konsumentprodukter inte är lika reglerad. Folkpartiet vill att Sverige arbetar för denna fråga, såväl för en skärpning inom EU-lagstiftningen som för den svenska lagstiftningen. I ett Europa där vi rör oss fritt över landsgränserna och där Östersjön är att betrakta som ett europeiskt innanhav krävs ett skärpt regelverk för såväl människa som miljö.

Den europeiska lagstiftningen kring kemikalier, Reach, har förvisso skärpt den europeiska lagstiftningen när det gäller kemiska ämnen samt tagit in ett starkare produktfokus. Detta är inte tillräckligt. Det finns all anledning att arbeta vidare på att skärpa både lagstiftning och kontroll av kemikalieanvändning. Utvecklingen av nya kemiska ämnen har haft stor betydelse för både vår vardag och vår hälsa men fel användning av kemikalier måste förhindras.

Marie Wahlgren (FP)

Professor

Marit Paulsen (FP)

EU-parlamentariker

Anita Brodén (FP)

Riksdagsledamot

Karin Granbom Ellison (FP)

Riksdagsledamot

Lars Tysklind (FP)

Riksdagsledamot

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Mer läsning

Annons