Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bättre möjligheter till löne- och kompetensutveckling

/

Annons

På landstingsfullmäktige i slutet av juni kommer ledamöterna att få ta ställning till en motion som pläderar för karriärtjänster bland länets sjuksköterskor. I korthet går motionen ut på att cirka 100 specialistsjuksköterskor som visat hög kompetens ska kunna söka så kallade karriärtjänster, efter en modell liknande förstelärartjänster i skolorna. Motionen utlovar ett lönelyft om 5 000 kronor i månaden.

Landstingets rödgröna majoritet kommer föreslå att motionen avslås.

Det gör vi inte för att vi inte tycker att sjuksköterskor är värda en högre lön, vi gör det för att det redan finns ett pågående arbete med en modell som är så mycket bättre.

Modellen kallas "kompetenstrappa" och har fem steg. Inom varje område i specialistvården ska varje steg i trappan specificeras och ange vilka krav som ställs på vidareutbildning och kompetens. Till varje steg ska en löneökning kopplas. Varje utarbetad trappa ska granskas av ansvariga läkare. Kompetenstrapporna ska gälla på alla tre sjukhusen i länet, en för varje specialitet.

Detta arbete är påbörjat 2015 och redan har en hel del börjat falla på plats. Dialyssjuksköterskorna var först ut och har nu en fastställd kompetenstrappa, med löneökningar i varje steg. Sjuksköterskorna inom intensivvården, akutmottagningarna och hjärtsjukvården har kommit en bra bit på vägen till en länsgemensam kompetenstrappa inom respektive specialitet. Det finns ett stort intresse från andra grupper av specialistsjuksköterskor, liksom bland allmänsjuksköterskor. Även undersköterskorna kommer att bli aktuella för egna kompetenstrappor.

Det är väl känt att personer som arbetat som sjuksköterska i många år har en relativt liten skillnad i lön jämfört med en nyutbildad sjuksköterska. Detta är ett förhållande som denna kompetenstrappa kan råda bot på. Den ska uppmuntra kompetenta och erfarna sjuksköterskor att gå vidare i sin yrkesutveckling och få betalt för detta. Den ska premiera lojala duktiga medarbetare att stanna och utvecklas inom sitt yrke. Något som har stor betydelse för kvalitet och patientsäkerhet, liksom kunskapsöverföring till mindre erfarna kollegor.

Modellen med kompetenstrappor kommer också att ställa krav på arbetsgivaren, landstinget, som behöver uppmuntra och stödja de medarbetare som är villiga att ta på sig större ansvar och svårare arbetsuppgifter.

Vi är medvetna om att modellen kommer att kosta en del pengar. Vi tror dock att fördelarna kommer att bli större än kostnaden. I dag har vi en utveckling där allt fler sjuksköterskor är inhyrda via bemanningsföretag för dyra pengar. Vi tror att kompetenstrapporna kommer att göra det intressantare att ha en fast anställning i ett utvecklande yrke som lönar sig både för individen och för landstinget.

Ewa Back

ordförande (S) i Hälso- och sjukvårdsnämnden

Annicka Burman

vice ordförande (V) i Hälso- och sjukvårdsnämnden

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Mer läsning

Annons