Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Behåll reformerna som skapar jobb

/

Annons

De satsningar som Centerpartiet och Alliansregeringen gjort för att främja kvinnors företagande har fungerat. Sedan 2006 har kvinnors företagande ökat med 34 procent. Centerkvinnorna är mycket oroade över att den nya regeringen vill ta bort de framgångskoncept som ökat kvinnors företagande och skapar jobb – behåll de reformer som visat sig fungera.

Kvinnors företagande i Sverige har ökat med hela 34 procent mellan 2006 och 2012, enligt Statistiska Centralbyrån och Tillväxtverket. Alliansens satsning på kvinnors företagande har varit en framgång – både för Sveriges ekonomi och för ökad jämställdhet. Detta vill nya regeringen nu sätta krokben för.

Om lika många kvinnor som män startade företag i Sverige skulle vi få 75 000 nya företag och 278 000 nya jobb. Sverige behöver skapa 350 000 nya jobb innan 2020. Socialdemokraternas lösning med 32 000 skattefinansierade traineejobb i vården med en nota på 4,5 miljarder kronor är inte en hållbar politik. Den nya regeringens politik försvårar i stället för företagarna – vilka är Sveriges jobbskapare och källan till skatteintäkter för vår gemensamma välfärd.

Tvärtom bör regeringen värna de reformer som visat sig fungera:

1. Behåll sänkta arbetsgivaravgifter för unga. Centerpartiet vill sänka ungas arbetsgivaravgifter till tio procent. Den nya regeringen ämnar i stället höja dem – ett oerhört hårt slag för ungas möjligheter till ett första jobb.

2. Chockhöj inte företagens skatter. Den skattehöjning på företag Socialdemokraterna aviserat beräknas kosta 80 000 svenskars möjlighet till jobb. Verkliga jobb – inte skattefinansierade arbetsmarknadsåtgärder.

3. Behåll lagen om valfrihet, LOV, som ökar kvinnors företagande. Tvärtom ämnar den rödgröna regeringen hindra kvinnors möjlighet att starta företag inom vård- och omsorgsyrken.

4. Fortsätt stödet till Tillväxtverket och ”Främja kvinnors företagande” som bidrar till stärkt tillväxt och konkurrenskraft genom att fler företag utvecklas av kvinnor.

5. Fortsatta satsningar för jämställd regional tillväxt, inklusive turist- och besöksnäringen som ökar möjligheten att starta företag på landsbygden. Det måste gå att hitta jobb i hela landet.

6. Behåll och utveckla RUT, tjänster i hemmet. Enligt Konjunkturinstitutet är RUT en självfinansierad reform som hittills skapat 17 000 nya jobb och gjort svarta jobb vita. Istället för att utveckla reformen vill den nya regeringen ta bort delar av den.

7. Fortsätt arbetet för att införa samma trygghetssystem inom socialförsäkringarna för företagare och kombinatörer som för anställda. En viktig åtgärd för att fler kvinnor ska våga starta företag. På så sätt får vi fler företagare i Sverige. Och det är precis vad vi behöver. Inte färre.

Gunilla Hjelm

Förbundsordförande Centerkvinnorna

Ulrika Axelsson,

Vice ordförande Centerkvinnorna

Helena Vilhemsson

Vice ordförande Centerkvinnorna

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Mer läsning

Annons