Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bilda en Norrlandsregion nu

/
  • Bilda en Norrlandsregion och rädda vården medan tid är, uppmanar Lennart Holmlund.

Annons

Det är för lite pengar i landstingen för att klara av sjukvården. Hörde i radion att Västernorrland diskuterar en stor besparingsplan där både BB och sjukhus diskuteras, främst i Örnsköldsvik och Sollefteå. Jag tror de har ett underskott på uppemot 300 miljoner kronor enligt notiser i media som jag hittat på nätet. I media har man också visat på att i vårt län är det ett underskott på cirka 200 miljoner kronor. Där har man aviserat en skattehöjning med 50 öre, men det behövs säkert en massa åtgärder för att minska kostnaderna. Däremot har Nicklas Sandström (M) fel – det beror inte på en föreslagen skattehöjning man har underskott.

Sjukvårdspersonal gör sitt jobb, men vill nog ha mindre byråkrati. Man ser att i stort sett alla landsting har enorma problem med ekonomin och det beror på att alliansregeringen inte tillförde nya medel då nya behandlingsmetoder och mediciner är betydligt dyrare än de gamla – och dessutom blir det fler gamlingar.

Jämtland som inte längre är ett landsting utan en region sitter i en mycket svår situation och underskottet blir större och större för varje månad och pekar på nu 260 miljoner detta år och det är stora åtgärder som måste till. Norrbotten har också ett förväntat stort underskott. Kostnaderna skenar betydligt mer än vad skatteintäkterna ökar och lagda besparingar ger inte resultat. Så här går det inte att fortsätta. Vi är väl många som hoppas att staten ska tillföra mer pengar till sjukvården, men så mycket som dessa underskott visar tror jag inte, och det finns risk att kostnaderna ökar mer än intäkterna. Läste att i Västernorrland hade patienterna en skuld på över 30 miljoner kronor för patientavgifter. I Jämtland har man bildat region och övertagit regional utveckling från länsstyrelsen, men det ger inga nya pengar.

Det är klart att man måste se över organisationen internt och bli mindre byråkratiska men det räcker inte. Det enda sättet att få en ordentlig kostnadsminskning är att bilda en region med de fyra länen, då kommer man att kunna göra stora rationaliseringar i all administration, inte minst på övergripande nivå. Det blir bara en regiondirektör som ett exempel. När vi tittade på detta sist i samband med ansvarsutredningen tror jag det var kostnadsminskningar på cirka 600 miljoner kronor. Det är så många parallella system som inte behövs.

Den här regeringen har sagt att man vill titta på regionindelningen och det är bra, men då måste det till stora grepp som en storregion med fyra län vilket alla partier i vårt län stödde. Det här kan inte överlåtas till länen själva för då blir det inga större grepp. Det måste följas av en reform där sjukvårdspersonal får jobba med vården, och inte med byråkratin som själ pengar från vården precis som administration i skolan tar pengar av undervisningen.

Om man dessutom fick ett statligt stimulansbidrag för omställning skulle det underlätta, men det får man ta i förhandlingar med staten. Handla nu innan det är för sent och medan vi har en bra sjukvård, så att man har råd att utveckla den med hjälp av ny teknik till lägre kostnad. Sjukvården får inte vara en arbetsmarknadspolitisk åtgärd där det är stor brist på just personal.

Lennart Holmlund

Tidigare kommunalråd i Umeå

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Mer läsning

Annons