Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Biskopen: Låt oss fira en verklig jul

/

Annons

Återigen ska vi fira jul i en värld utan julefrid. Rasism­en och intoleransens röster skriker högt. Krig och terror skapar de största flyktingströmmarna sedan andra världskriget. Vi hör om massgravar, om barn och kvinnor som behandlas som djur, om självmordsbombare som dödar och lem­lästar och om kidnappade hjälparbetare som får halsen avskuren. Runt Jesu födelsestad reser sig höga murar och i flyktinglägren i Turkiet bor barn på lergolv i boskapsskjul.

Verkligheten är så långt från julglitter och tomtar man kan komma, men ändå så mycket närmare den verkliga julen än vi vill se och förstå. För det var ju ändå just till denna verklighet Jesus kom den första julen.

Med fattiga föräldrar föddes han i ett ockuperat land där soldater och våld var vardagsmat, religions- och yttrandefrihet okända begrepp och kvinnor och barn betraktades som boskap.

När så Maria som tonåring blev gravid utanför äktenskapet, utan att Josef var far till barnet, kan vi bara ana heders­kulturens hårda dom. Jesu första hem blev ett stall, hans första sovplats djurens matho och under flera år av sin barndom levde han som flykting i främmande land. Den första julen var verkligen ingen glittrig kärnfamiljscentrerad julkortsidyll.

Julens ärende till oss är inte heller att ge oss en idyllisk verklighetsflykt. I julen möter vi tvärtom den hårda verkligheten. När livet går sönder, när vi möter ondska, våld och död, då kan aldrig tron på en glittergud bära och ge kraft. Men det kan den verkliga julens Gud. Den verkliga julen vill få oss att våga lita på en kraft som aldrig ger upp kampen för det goda, som aldrig ger upp tron på kär­lekens möjligheter och som fortsätter att se det ljus du och jag bär inom oss även när vi inte själva ser det.

Så låt oss försöka fira den verkliga julen. En jul där vi ger av vår materiella jul till de flyende och plågade. En jul utan stress och jäkt men i stilla bön om kraft för det godas kamp. En jul utan relationsprestationer där vi i stället ärligt tar oss tid för varandra. En jul utan verklighetsflykt där vi tänder våra ljus i trotsig tro på den verkliga julens ljus. Ett ljus som ger oss mod att aldrig sluta kämpa och att aldrig sluta stå upp för det som är gott och rätt i vårt samhälle och i vår värld. Ett ljus som ger själen liv – på riktigt.

I varje hjärta armt och mörkt, sänd du en stråle blid, en stråle av Guds kärleks ljus i signad juletid.

”En jul utan verklighetsflykt där vi tänder våra ljus i trotsig tro på den verkliga julens ljus,” skriver biskop Eva Nordung Byström.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Mer läsning

Annons