Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bli inte en av flygbolagens spelbrickor

/

Annons

Flygbolagen kör ett riskfyllt spel, ett spel där vi blivit deras spelbrickor. När ett flyg blir överbokat betyder det nämligen inte nödvändigtvis att det skett en störning i tidigare flygtrafik, utan det kan lika gärna betyda att flygbolagen försökt säkra sina inkomster på din bekostnad.

För att flygbolagen inte ska förlora pengar och gå med vinst försöker de räkna ut två saker; hur mycket de kan överboka och vilka som, om de räknat fel, frivilligt byter flyg. Det är ett smutsigt spel som vi inte borde tillåta.

För att räkna ut hur många de borde kunna överboka flyget med, utan att behöva betala extra utgifter om de räknat fel, tittar flygbolagen på en speciell form av no-shows; no-show passengers, det vill säga hur många passagerare som av olika skäl inte dyker upp. På grund av detta bokar flygbolagen in mer passagerare än vad planet rymmer – allt för att tjäna pengar.

Även om det många gånger kan gå oss obemärkt förbi händer det att flygbolagen räknat fel. Vi blir då drabbade av överbokade fel och komplikationer i vår resa, och det är också här som vi blir till spelbrickor för flygbolagen.

Flygbolagens offer vid överbokade flyg blir ofta de människor som köpt rabatterade flygbiljetter eller som checkat in sent. Dessa erbjuds en kupong i utbyte med att de ger upp sin plats frivilligt och tar ett annat flyg. I själva verket har de rätt till mycket mer.

Går du nämligen inte med på att spela i flybolagens skuggspel och aldrig accepterar dealen som flygbolagen försöker få dig att signa, har du rätt till ersättning. Om du ofrivilligt får byta flyg är flygbolagen skyldiga dig 200–400 procent av din flygbiljett, en ersättning som täcker dina förluster på ett mycket bättre sätt än en kupong.

Förutom att vi behöver bli bättre på att stå på oss behöver också flygbolagen bli bättre på att behandla oss väl. Genom att välja bolag som inte har en hierarki i sina biljetter och som prioriterar dig som individ, snarare än som en pjäs i ett schackspel, kan vi tillsammans tvinga flygbolagen att ge upp sina skuggspel. Genom att ställa lite högre krav på hur vi blir behandlade kan vi tvinga flygbolagen till att ge oss det vi förtjänar – respekt och trygghet. Vi förtjänar en resa som går rätt till, vi förtjänar en resa där vi slipper oroa oss över vad som händer om något går fel.

Så bli inte en av flygbolagens spelbrickor. Vägra överbokas.

Thomas Lööw,

Vd Airhelp Norden

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Mer läsning

Annons