Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Börja samarbeta och tillsätt en nationell kommission

/

Annons

Situationen inom landets socialtjänster är akut. Nu krävs både en nationell socialtjänstkommission och ett kraftfullt samarbete mellan arbetsgivarna, politikerna och Vision i Timrå kommun för att utsatta människor ska få den hjälp de behöver.

Runt om i landet larmar socialsekreterare, biståndsbedömare och socialchefer om bristande resurser, orimlig arbetsbelastning, nyanställda som blir utan introduktion, IT-stöd som sviker, medarbetare som blir sjuka av stress och chefer som inte har tid att leda.

Enligt en nyligen genomförd undersökning överväger en av tre socialsekreterare att sluta. Och det är inte för att de inte trivs med sitt yrkesval – utan för att de har orimliga arbetsvillkor som gör att de saknar förutsättningar att göra ett professionellt jobb.

I slutänden handlar det om utsatta människor som inte får det stöd som de behöver. Om barn och vuxna som far illa.

Just nu genomför Kaliber i Sveriges Radio en omfattande granskning av socialtjänstens arbete med barn och unga. Det handlar om ärenden som blir liggande på landets socialkontor och de fruktansvärda konsekvenser som detta kan få – eller redan har fått.

Nu krävs snabba och kraftfulla åtgärder. Därför vill Vision att regeringen tar initiativ till en nationell kommission som tar ett helhetsgrepp på alla delar i socialtjänsten. Det vill säga all myndighetsutövning inom ekonomiskt bistånd, barn- och ungdom, äldreomsorg och LSS (Lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade).

Samtidigt uppmanar vi nu ansvariga i Timrå kommun att ta initiativ till ett lokalt samarbete som utgår från situationen här. Det är bråttom att arbetsgivare, politiker och fackförbund enas kring en gemensam problembild och vad som är mest akut att ta tag i.

Vision anser att det är nödvändigt för att skapa bestående stabilitet inom till exempel arbetsbelastning, personalomsättning och introduktion.

Det finns också en rad andra förbättringsmöjligheter, till exempel organisatoriska. Så låt oss nu hjälpas åt att få en socialtjänst där medarbetarnas arbetsvillkor är goda och där varje enskild individ får den hjälp de behöver.

Suzanne Florholmen och Madeline Sörebäck, Vision Timrå

Veronica Karlsson, förbundsordförande Vision

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Mer läsning

Annons