Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bostadsbristen är akut i landets alla tätorter

/

Annons

Replik på ”Tuffa inkomstvillkor på bostadsmarknaden”, ST 11 september.

Vi vill tacka Nils Persson, Rebecca Carlander och Ali Qadiri för repliken på vår debattartikel om bostadspolitiken. Det är glädjande att vi verkar ha en samsyn kring behovet om förenklade planprocesser, ökad konkurrens inom byggsektorn och behovet av ett ökat utbud av billiga lägenheter. Bostadsbristen är akut inte bara för landets studenter utan för många människor i landets alla tätorter.

Det finns anledning till att vara kritiska mot den förra regeringen, avseende senfärdiga agerande i bostadsfrågorna. Det hade behövts göras fler och mer långtgående reformer än vad som gjordes. För Centerpartiet är bostadsfrågan högst angelägen och vi har därför nyligen presenterat förslag om en reformerad skattepolitik för bostäder, flexiblare byggregler och ökad rörlighet på hyresmarknaden inför vår stämma. Vi hoppas kunna få ett bra och blocköverskridande samtal med de utgångspunkterna.

Vi är dock bekymrade över att de föreslagna regelförenklingarna som alliansen har arbetat för, bland annat gällande bullerförordningen, nu dras tillbaka av bostadsminister Kaplan. Det duger inte att prata om regelförenklingar och sedan agera tvärtom.

Intentionen med det förenklade förfarandet för att hyra ut i andra hand var att skapa trygghet och förutsägbarhet för de människor som var ute på den svarta andrahandsmarknaden och att öka utbudet av andrahandsbostäder. Det har också blivit resultatet av reformen. Att hyrorna är höga beror som bekant på bristen på bostäder och här har vi presenterat förslag för att bygga nytt och billigt i hela landet

Vi delar uppfattningen om att hyresrätten är central för människors liv. Ett flexibelt och tryggt boende är ett måste för alla människor. Det är därför vi måste reformera den omoderna och destruktiva hyresregleringen, s.k. bruksvärdessystemet. Redan Tage Erlander försökte avskaffa den och att som Persson m.fl. gör, hävda att den inte existerar, är rent löjeväckande. Därtill är det oseriöst när Assar Lindbeck, OECD, EU-kommissionen och IMF alla kritiserar utformningen av hyresregleringen.

Centerpartiet har presenterat flertalet reformer för en mer flexibel bostadsmarknad med ett ökat utbud av nya bostäder. Det tänker vi fortsätta med. Vi hoppas att vi har Hyresgästföreningen och Sveriges studentkårer med oss i den ambitionen.

Ola Johansson

Riksdagsledamot och bostadspolitisk talesperson för C

Alfred Askeljung

Ordförande för Centerstudenter

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Mer läsning

Annons