Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Bromma är navet för regionala flygplatser

/

Annons

Sveriges flygplatser ute i landet har länge varit hotade. Kristdemokraterna har under senaste åren agerat mot EU-kommissionen som kritiserat möjligheten för regionala flygplatser att kunna drivas med offentligt stöd. Tyvärr finns det inte heller politisk enighet i Sverige kring vikten av regionala flygplatser. S, MP, V och SD beslutade i riksdagens Trafikutskott att återinföra flygledningen i statlig regi, som därmed kommer öka kostnaderna för dessa små flygplatser rejält. Och nu hotar det rödgröna styret i Stockholm att lägga ned Bromma, som är ett nav för de regionala flygplatserna.

Att Socialdemokraterna tillsammans med Miljöpartiet och Vänsterpartiet i Stockholm vill utarma möjligheterna till snabba transporter för det lokala och regionala näringslivet runt om i övriga landet, borde få varje kommunpolitiker att gå i taket eftersom det kommer att slå tillbaka i högre arbetslöshet genom färre företag. Sundsvall med omnejd, är starkt beroende av att det finns en flygplats för industrin, för företagen och inte minst besöksnäringen och mötesindustrin. Men förutom de effekter som det skulle innebära för näringslivets resenärer, att inte kunna flyga fram och tillbaka till Stockholm över dagen eller vidare till andra destinationer, är också ambulansflyg och organtransporter hotade.

Cirka 30–40 organtransporter bara från Stockholm per år, kan ha räddat upp till 180 liv. Organdonationer fungerar naturligtvis inte om de måste infalla på kontorstider, ej heller det 50-tal transporter per år som görs med patienter i behov av ECMO, det vill säga en modifierad hjärt-lungmaskin som ger syresättning utanför kroppen genom ett membran. Under senaste åren har över 65 starter och landningar nattetid mellan 22.00 och 07.00 gjorts per år, med de bolag som utför ambulansflyg på Bromma flygplats. Det verkar som om Socialdemokraterna med stöd av Miljöpartiet, Vänsterpartiet och i viss mån Sverigedemokraterna när syftet gynnar dem, inte vill att hela Sverige ska leva, vare sig i bokstavlig eller mänsklig mening.

En återreglering av flygledningen i Sverige, ökar kostnaderna för de regionala flygplatserna med över 30 procent; pengar som i så fall måste tas ur ägarkommunernas och regionernas eller landstingens budgetar. En nedläggning av Bromma skulle ytterligare öka kostnaderna för kommunerna genom sämre förutsättningar för företagande och troligtvis med konsekvensen högre arbetslöshet. Flyget spelar fortfarande en viktig roll för hela Sveriges utveckling och överlevnad. Bromma är säkerligen en viktigare fråga för Sundsvall och Västernorrland än för Stockholm, därför måste vi lyfta fram argumenten. Vi har inte råd att parkera bekvämt och tro att det bara löser sig.

Penilla Gunther

Riksdagsledamot (KD)

Näringspolitisk talesperson

Liza-Maria Norlin

Fullmäktigeledamot Sundsvall (KD)

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Mer läsning

Annons