Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

C: Nära vård och dubbelspår är vägen framåt för Västernorrland

Annons
Centerpartiet vill satsa på dubbelspår på Ostkustbanan och en utökad primärvård. Henrik Montgomery/TT / Bertil Ericson/TT

I Västernorrland finns flera av landets främsta företag inom skog, energi och verkstad. Vi ser en växande besöksnäring, och allt fler spännande miljöteknikföretag runt om i länet, flera i internationell framkant i det så viktiga klimatarbetet. Därför behöver hela Sverige ett Västernorrland som fortsatt levererar och nyckeln till detta är en utbyggd infrastruktur. Högst prioriterad är dubbelspår på Ostkustbanan mellan Gävle och Härnösand. Då skulle restiderna halveras, godstrafiken ut i Europa fyrdubblas och miljönyttan mångfaldigas. Politiken måste agera, prioritera och vågar fatta beslut som gör dubbelspår på Ostkustbanan verkligt. C vill till regeringen väcka förslaget om lånefinansiering av investeringar i Nya Ostkustbanan. 

För oss är folkhälsa grunden för en hållbar välfärd där vården ska finnas nära till hands. Primärvården ska vara förstahandsvalet och behöver stärkas. C vill satsa 100 miljoner kronor extra på länets hälsocentraler och vårdcentraler. Specialistvården ska erbjudas patientsäkert och av god kvalitet. Den psykiska hälsan hos unga ska särskilt uppmärksammas. Då behövs utvecklad samverkan mellan kommuner och region, offentliga och privata utförare, olika professioner, mellan sjukhus och mellan regioner. Vården ska alltid vara lättillgänglig och utgå från individens behov, delaktighet och önskemål. En väg är att öppna upp vården för fler vårdgivare så att fler människor kan få vård i rätt tid.

För Plus-kunder: Vill kunna jobba extra som hyrläkare i sitt eget landsting – fackets förslag får medhåll av sjukhusdirektör

C vill att sjukhuset i Sollefteå drivs på entreprenad med möjlighet till uppdrag både från regionen och andra. Ambitionen är att öppna upp för lösningar som sett till verksamhet och ekonomi möjliggör en patientsäker nystart av BB och akut kirurgi. Medarbetarna och dess kompetens är den viktigaste resursen i vården. Ett stärkt lokalt ledarskap med närvarande chefer är vägen till framgång för att lösa kompetensrekrytering och minska stafettberoendet, som år 2017 kostade närmare 500 miljoner kronor.

C vill se en lokal ledning med en närvarande chef för hela sjukhuset i Örnsköldsvik med uppdraget att i samverkan samordna och utveckla verksamheten. Som största sjukhus har sjukhuset i Sundsvall en särskild uppgift att fylla som resurs i länets sjukvård och i norra sjukvårdsregionen.

För Plus-kunder: Barnmorskan Burman (V) om BB-nedläggningen: "Inget svårt beslut att fatta"

C vill se fortsatta strategiska investeringar och satsningar vid sjukhuset i Sundsvall. Vård på distans behöver vidareutvecklas och införas på nya områden, och här finns goda exempel i närområdet. Västernorrland står inför stora utmaningar, det handlar om att skapa möjligheter till tillväxt och framtidstro. Satsningar på järnväg är en central bit i det pusslet. På samma sätt är en god och nära vård en väsentlig pusselbit för att känna trygghet oberoende av var man väljer att bosätta sig i vårt län.

■■ Följ ST Debatt på Facebook

Det behövs ett nytt ledarskap i Region Västernorrland och vi är beredd att axla detta. Det handlar i praktiken om ett konkret politiskt arbete i vardagen, en närodlad politik.

Jonny Lundin (C)

Toppkandidat i Regionvalet 2018

Läs också:

V: Primärvården ska inte ställas emot tre akutsjukhus – arbetsmiljön avgör framtiden

S om året som gått i länet: "Jobbiga men nödvändiga beslut"

L: Socialdemokraternas ideologi motarbetar välfärden – och dödar privata aktörer

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Mer läsning

Annons