Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dags för ett ökat bostadsbyggande

/
  • 250 000 nya bostäder är ett rimligt mål, skriver SSU.

Annons

Få saker signalerar klivet ut i vuxenlivet så tydligt som att flytta hemifrån. Den första egna lägenheten innebär frihet, ansvar och självständighet. Men det är en frihet som är självklar för allt färre

Bostadsbristen finns i hela Sverige, också i Sundsvall. Denna bostadsbrist gör möjligheten att flytta hemifrån till en klassfråga. Den som har rika föräldrar kan alltid få hjälp med att köpa en bostadsrätt. De få nyproducerade hyresrätter som finns är ofta väldigt dyra och svåra att ha råd med. Inte sällan är den som försöker flytta hemifrån i våra städer utlämnad till osäkra andrahandskontrakt, där risken att betala ockerhyror eller snabbt behöva flytta är stor.

Samtidigt som bostadsbristen är akut är ungdomsarbetslösheten hög. Sverige är också det land i hela OECD där inkomstskillnaderna ökar mest. Klassklyftorna ökar därför även på bostadsmarknaden. Skillnaderna mellan de som lätt kan köpa sig förbi problemen och de som är förpassade till en osäker andrahandsmarknad är stora. Det är oacceptabelt.

Problemet är i grunden väldigt enkelt: det byggs för lite. Det som byggs är dessutom allt för sällan prisvärda och yteffektiva hyresrätter som många har råd med. Om vi vill skapa jämlika chanser för alla att ta klivet ut i vuxenlivet och flytta hemifrån måste byggandet öka, och då speciellt av hyresrätter.

Därför vill vi Socialdemokrater bland annat satsa på stöd till både kommuner och företag för att bygga hyresrätter, samt ge det statliga bolåneinstitutet SBAB i uppdrag att tillhandahålla kapital för bostadsbyggande. Vi vill även förenkla regler och avgifter för att göra det enklare att bygga.

Det krävs konkreta åtgärder för att bygga bort bostadsbristen – det räcker inte med tomt prat. Med våra åtgärder kan vi sätta ett betydligt mer ambitiöst mål än den borgerliga regeringen: till 2020 ska det ha färdigställts 250 000 bostäder.

Mot detta står en borgerlig regering som trots sextionio bostadsutredningar under sina åtta år inte lyckats prestera mer än förslag på större friggebodar och förenklad andrahandsuthyrning.

250 000 nya bostäder är ett högt satt mål. Men det är fullt möjligt om vi får en regering som inser att det är byggnadsarbetare och inte utredare som bygger bostäder. Det är fullt möjligt om får vi en ny bostadspolitik som sätter jämlikheten i centrum för politiken. Därför behöver Sverige en socialdemokratiskt ledd regering.

Gabriel Wikström, förbundsordförande för Sveriges Socialdemokratiska Ungdomsförbund – SSU

Lisa Lööf, distriktordförande för SSU Västernorrland

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Mer läsning

Annons