Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

De hårdaste paketen

/
  • Maria Blomqvist, skuldrådgivare på inkassoföretaget Visma Collectors, uppmanar alla som  tagit snabblån för att ha råd med julfirandet att göra den ekonomiska baksmällan efter julen så kort som möjligt.

Annons

Nu i mellandagarna är det inte bara julmaten som nått sitt bäst före-datum utan även de frikostiga låne­erbjudandena om ett snabbt tillskott i kassan och senarelagda betalningar. Tyvärr visar statistik från Kronofogden att antalet inkomna ärenden på grund av snabblån har skjutit i höjden i år. Bara i Västernorrland hamnade 660 snabblån hos Kronofogden under första halvåret 2014.

Inför julhandeln lockade kreditgivarna konsumenter med löften om att ge familjen en magisk julafton, 5 000 kronor extra att handla för och möjlighet att betala dina julklappar i januari. Listan över låneerbjudanden kan göras lång. Men vad gör man när julklapparna är öppnade, det mesta av maten uppäten och det är nästan en hel månad kvar tills plånboken fylls på nästa gång?

Innan lönedagen den 25 januari kommer också en nyårsafton, en mellandagsrea och inte minst de vanliga utgifterna och räkningarna. Januarilönen måste räcka både till att betala skulden på snabblånen och de vanliga utgifterna.

Som skuldrådgivare vill jag uppmana alla som tagit snabblån i julhandeln att göra julens ekonomiska baksmälla så kortvarig som möjligt. Det viktigaste för att slippa betala för julklapparna långt in på 2015 är att avstå från nya erbjudanden och ta kontroll över ekonomin. Tänk på att inkomsten är densamma i januari som den var i december.

Första steget är att göra en budget och se hur snabbt julens krediter kan betalas av. Ju snabbare, desto bättre. Att göra en budget är det enklaste steget. Det svåra är att hålla den. Att inte falla för frestelsen att få det man önskar just där och då.

Avbetalningar och krediter är inte gratis. Tyvärr räknar många inte på vad slutpriset på varan blir innan de handlar. Ett snabblån växer snabbt om det inte betalas av direkt. Och tyvärr är en sak säker, kreditgivare kommer inte att ta ansvar för att du ska betala av dina skulder så snabbt som möjligt. Den enda som kan ta ansvar för din ekonomi är du som konsument.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Mer läsning

Annons