Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Den okända cancern – så kan du rädda liv

/
  • Pankreascancer är cancer i bukspottkörteln och drabbar drygt 1 000 svenskar varje år.

Annons

Var tredje svensk får någon gång i livet en cancerdiagnos. Glädjande nog botas mer än hälften av cancerpatienterna och ännu fler kan i dag leva med en cancersjukdom som betraktas som kronisk. Chansen att bli frisk från cancer ökar ju tidigare patienten känner igen symptomen, tar sig till läkare, får en diagnos så att behandling kan sättas igång.

Men det finns fortfarande cancerformer vars symptom är i princip okända för de allra flesta. Pankreascancer är en sådan sjukdom. Detta vill vi ändra på! Därför införs nu Pankreas- dagen som den 13 november varje år är en internationell informationssatsning för att höja kunskapen om pankreascancern och dess symptom – allt för att rädda liv.

Pankreascancer är cancer i bukspottkörteln och drabbar drygt 1 000 svenskar varje år. Åtta av tio har inte märkt några symptom och kommer därför till vården i ett sent skede. Cancern har hunnit sprida sig och det är oftast för sent att operera och därmed bota sjukdomen. Upptäcks cancern däremot i tid finns möjligheter till bot.

I början ger pankreascancer inga eller väldigt diffusa symtom. Det är som regel i ett senare stadium när typiska symtom börjar uppträda som patienten och sjukvårdspersonal börjar misstänka pankreascancer. Orsakerna till pankreascancer är inte helt klarlagda, men det finns ett visst samband med tobaksrökning, diabetes typ 2 och ärftliga faktorer.

Här är typiska symtom att vara uppmärksam på kopplat till pankreascancer:

n Smärtfri gulsot (gulfärgad hud/ögonvitor, mörk urin).

n Kraftig oförklarlig viktminskning.

nKraftig och nydebuterad buksmärta.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Mer läsning

Annons