Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dyrt med utebliven tillväxt

/

Annons

Tillsammans har Östersund, Sundsvall, Örnsköldsvik, Umeå, Skellefteå och Luleå cirka 480 000 invånare och målet för alla dessa kommuner är att växa ytterligare. Ofta lyfts Stockholmsregionen som ett område som växer explosionsartat med en kraftig urbanisering i Sverige. Men faktum är att även våra städer i Norra Sverige påverkas av urbaniseringen och i dag växer de genom ett positiv flyttnetto som innefattar både nettoinvandring och nettoinflyttning från övriga Sverige.

Vi är av den uppfattningen att våra städer i norra Sverige har goda förutsättningar att fortsätta växa. Förutom spännande stadsmiljöer med närhet till naturen har ett antal världsledande exportföretag, nationella och internationella IT-företag sina säten i dessa städer. Det skapas även nya kreativa företag och kluster runt Universitet och attraktiva utbildningar. Det är många som vill bo i dessa städer.

Den positiva tillväxt vi ser i våra städer följs också av en allt hetare bostadsmarknad med snabbt stigande priser. Det är en utveckling som påverkar enskilda personer och hushåll som samhället i stort. Det försvårar för unga att komma in på bostadsmarknaden med sin första bostad, köpkraften för hushållen minskar och det blir svårare för företag att rekrytera spetskompetens.

Amerikanska professorn Enrico Moretti, tillsammans med den svenska forskaren Per Thulin, visar att för varje ny anställning av en universitetsutbildad i Sverige skapas i genomsnitt tre nya jobb i den lokala tjänstesektorn. En förutsättning för att kunskapsintensiva företag ska blomstra är att de verkar i dynamiska kluster.

Baserat på den forskningen har vi från Swedbank tagit fram en analys av Luleå. Resultatet visar att Luleås låga bostadsbyggandet klart hämmar tillväxten. Bostadsbristen beräknas kosta 395 miljoner per år i utebliven tillväxt de närmsta 20 åren. Om man lägger till dynamiska effekter på arbetsmarknaden, vad avser lägre sysselsättning i den lokala tjänstesektorn, ökar kostnaden av bostadsbristen ytterligare till totalt 675 miljoner per år i utebliven tillväxt. Har vi råd att inte bygga ännu fler bostäder i våra städer i Norra Sverige?

Förutsättningarna är mycket goda men det är tydligt att det behövs byggas fler bostäder, inte bara bostadsrätter och småhus utan även hyreslägenheter. Det är hög tid att undanröja de flaskhalsar som finns på bostadsmarknaden, både vad gäller byggande och rörlighet. Vi behöver gemensamt skapa förutsättningar för att ta tillvara på den tillväxtpotential som finns. Detta måste göras genom att säkerställa bostadstillgången. Det är viktigt både för att minska utanförskapet men också för att öka konkurrenskraften. Exemplet i Luleå visar att det finns mycket att vinna på ett ökat bostadsbyggande.

Vi vill gärna fortsätta delta i diskussionen om hur vi bygger förutsättningar för ännu bättre tillväxt och attraktivitet i våra städer. Den behöver vi föra tillsammans.

Ulf Ejelöv

Regionchef Swedbank Norra Regionen

Magnus Pallin

Kontorschef Swedbank Sundsvall

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Mer läsning

Annons