Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Elbolagen blåser dig medan vindbolagen har stiltje

Annons

För andra vintern i rad har energipolitiken och elpriserna hamnat på allas läppar. Även

Aftonbladet har insett att elförsörjningen har blivit en spelbransch.

"Skicka in en bild på dig och elräkningen så folk får se hur blåst du är", skriver man i tidningen.

Att kärnkraftverken står stilla samtidigt som det är vindstilla och vattenmagasinen är tomma, innebär att det energirika, självförsörjande Sverige i praktiken står utan tillräcklig elkraft till rimliga priser. Storföretag som SCA och Rottneros stoppar produktionen när det blir lönsammare att sälja elen än att producera papper. Vattenfall utnyttjar sina utsläppsrätter till att starta nya kolgruvor i Tyskland. Kolkraften är nämligen lönsam för Vattenfall, eftersom den höjer marginalpriset på elen. Man fortsätter också att dela ut bonusar till sina vd:ar trots att detta inte tillåts i statliga företag.

Samtidigt satsas enorma pengar på att ge stöd åt förnybar energi, främst till vindkraft. Hur stor ens insats är i elspelet framgår inte längre av elräkningen trots alla specifikationer. Man måste kontakta sitt elbolag om man vill få reda på det. Sverige har de bästa förutsättningarna i Europa för vindkraft och med de nya energimålen har det blivit ännu mer lönsamt att satsa på vindkraft, påstår man. Men allt beror på subventionerna. 300 miljarder kronor till år 2035 om vindlobbyn får som den vill. Detta trots att vindkraften inte behövs för att nå målen om förnyelsebar energi till år 2020.

På bara ett par år har det blivit en rusning av markägare och investerare som vill vara med i

utbyggnaden. Kommunerna frångår sina översiktsplaner för att skynda på handläggningen av alla vindkraftsärenden som strömmar in. Miljöminister Andreas Carlgren är ändå inte nöjd, utan vill att handläggningen ska gå ännu fortare. Enskilda byar ska inte kunna stoppa samhällsutvecklingen, säger han, och nu vill Energimyndigheten avskaffa kommunernas vetorätt genom att ge vindbolagen rätt att överklaga kommunbesluten. Folk i glesbygden, särskilt i Norrland, kommer att få ta emot 5 000 vindkraftverk och känner vanmakt över att inte kunna påverka var de ska placeras. Några enskilda individers vinstintressen sätter demokratin ur spel samtidigt som det pressar upp elpriserna. Tusentals vindkraftverk planeras över hela landet och över 150 000 människor på landsbygden kan komma att få sin livsmiljö förstörd och sin fastighet devalverad.

De samråd och utställningar som ska föregå en etablering för att “de berörda ska få yttra sig” har blivit en ren formalitet, en parodi på demokratiskt inflytande. I princip räcker det med att vindbolaget annonserar i lokalpressen. Om en eller tio bybor kommer till samrådsmötet spelar ingen roll. Vindkraftsprojektören kan ha samarbetat med kommunen ett par år och när samrådsprocessen inleds är ärendet i princip avgjort.

I vår by säger en nyinflyttad ung familj att de inte hade köpt hus här om de vetat att de skulle få bullrande vindkraftverk mittemot. För projektörerna, som inte behöver lyssna eller titta på vindkraftverken existerar de bara på papperet. För dem som tjänar pengar på vindkraftverken är snurrorna bara "nya fina landmärken i landskapet".

För lönsamhet krävs inte ens att vindkraftverket är effektivt, det räcker med subventioner och höga elpriser, säger vindbolagen. Man får nämligen bidrag också för att ta reda på varför inte vindkraften fungerar som det var tänkt.

Är vi på väg att få en vindkraftsbubbla, liknande IT-bubblan för tio år sen? Den här gången

med kommunernas och statens hjälp? Och med dina pengar och din fastighet som spelinsats.

Sune Sjöström

Offerdal

Jonny Fagerström

Föreningen Svenskt Landskapsskydd

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Mer läsning

Annons