Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

En sjukvård i toppklass

Annons

När vi den 14 september går till val till landstinget är vårt mål tydligt: Vi vill återupprätta en vård i toppklass. Samtidigt vet vi att fram till sista juli hade specialistsjukvården ett underskott på 210 miljoner kronor. Totalt ligger det ackumulerade underskottet på en halv miljard kronor och landstingets hälso- och sjukvårdsnämnd, med huvudansvar för länets sjukhus, har mot denna bakgrund kritiserats hårt av revisorerna. Då duger det inte längre att stoppa huvudet i sanden och låtsas som om allting är bra. För sanningen är ju den motsatta; läget har bara förvärrats.

Vi kräver därför radikala åtgärder för att både få läget under kontroll och för att få in fler händer i vården. Vi kräver ett fullt fokus på sjukvården. Men vi kräver också att landstinget börjar fokusera på fler händer i vården i stället för att fokusera på tomma byggnader. Ska vi få någon bärighet i ekonomin kan vi inte ha ett halvtomt länssjukhus, med ett upptagningsområde på närmare 150 000 invånare, samtidigt som vi finansierar ett helt sjukhus i Sollefteå med ett reellt upptagningsområde på bara drygt 20 000 (Kramfors befolkning har nästan lika nära till Örnsköldsviks sjukhus).

Bristen i länets vård går inte att mäta i lokalyta, utan snarast i att för få händer bidrar till att säkerställa vårdkvalitén. Om alla våra fantastiska vardagshjältar som idag arbetar inom vården skall orka jobba kvar i längden, men även för att vi långsiktigt skall kunna locka ny vårdpersonal, så håller det inte att ha kvar en vårdsituation med korridorvård eller där patienterna tvingas bollas mellan Sundsvall och Sollefteå eller mellan Sollefteå och Örnsköldsvik.

I stället måste resurserna användas till att avlasta vårdpersonalen, så att färre misstag begås, så att vårdpersonalen orkar jobba kvar och så att den samlade vårdkvalitén kan stärkas. Och självklart betyder inte det här att akutvården får försämras. Tvärtemot vill vi att länets samtliga kommuner skall ha tillgång till dygnet-runt-vård. För Sollefteås del vill vi inte bara behålla en närakut, utan även BB. Dessutom är det vårt absoluta krav att all vårdpersonal i Sollefteå i första hand erbjuds anställning inom sin kommun och i andra hand inom länets övriga sjukhus.

Men vi kräver även en utbyggd ambulansberedskap för länets ytterområden kombinerat med specialistsjuksköterskor, dels för en bättre påbörjad vård innan ambulanserna anländer till närakuterna eller sjukhusen och dels för att ambulanspersonalen i alla fall skall kunna avgöra vart patienten bör föras. Med vår politik ges mer resurser till att behandla sjukdomar och åkommor. Med vår politik skall också all sjukvårdspersonal som själva vill ges möjlighet att få rätt till heltid och med vår politik sätter vi vårdkvalitén absolut främst och om vi absolut måste, så är vi också beredda att höja landstingsskatten.

För med vår politik tar vi tag i problemen och sätter högsta prioritet på en vård i toppklass. På riktigt.

Mats Hellhoff, toppkandidat för Sverigedemokraterna i landstingsvalet

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Mer läsning

Annons